Čanak: Decentralizacija nije završena

0

Srbija neće ovako izgledati za 20 godina: Nenad Čanak
 

"Proces decentralizacije se nikad ne završava: jedna država u jednom trenutku može da bude decentralizovanija ili manje decentralizovana", rekao je Čanak posle prve sednice Nacionalnog saveta za decentralizaciju Srbije.

Vlada Srbije je u martu 2009. godine donela odluku o osnivanju Nacionalnog saveta za decentralizaciju, a prva sednica tog tela održana je danas.

"Reći da je definitivno bilo koje rešenje, koje ne poštuje činjenicu da se stvari menjaju, da danas imate Srbiju kakva nije bila pre 20 godina i kakva sigurno neće biti za 20 godina, bilo bi neodgovorno", naglasio je Čanak.

Decentralizacija, prema njegovim rečima, ne može da se svede samo na ekonomska pitanja.

"Problemi koji se rešavaju decentralizacijom su pitanja nacionalnih zajednica, ravnomernog regionalnog razvoja, međuregionalne saradnje i jače demokratizacije društva", naveo je Čanak.

On je poručio da inicijativa predsednika Srbije Borisa Tadića za osnivanjem posebne Komisije za decentralizaciju neće uticati na rad Saveta i njegove rezultate.

"Više ljudi više zna, i više očiju više vidi. Ne mislim da je bilo ko sposoban da

sveobuhvatno sagleda jedno ovoliko kompleksno pitanje", rekao je Čanak.

"Formiranje te komisije, i drugih nacionalnih saveta, je korisno, i bolje viđenje će sigurno doneti bolji rezultat", napomenuo je Čanak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here