EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Ukrajina je izgubila više od milijardu evra zbog protesta poljskih prevoznika koji su blokirali rad kontrolnih punktova na granici s Poljskom, izjavio je danas potpredsednik Udruženja međunarodnih autoprevoznika Vladimir Balin.

“Ekonomija Ukrajine izgubila je više od milijardu evra zbog ovog protesta”, rekao je on, prenosi Ukrinform.

Balin je primetio da u isto vreme poljska privreda nije ostvarila više prihoda zbog blokirane granice.

Prema njegovim rečima, dan mirovanja ukrajinskog kamiona na granici košta oko 300-350 evra, zavisno od kompanije.

Stoga autoprevoznici traže mogućnosti da minimiziraju svoje gubitke, a posebno preusmeravaju kamione preko granice s drugim zemljama.

Kako podseća kijevska agencija, 6. novembra poljski prevoznici započeli su blokadu teretnih vozila u blizini tri najveća kontrolna punkta na granici s Ukrajinom: “Korčova-Krakovec”, “Grebene-Rava-Ruska” i “Dorogusk – Jagodin”.

Među glavnim zahtevima je vraćanje prakse dozvola za ukrajinske prevoznike, ukinute sporazumom s Evropskom unijom do 30. juna 2024. godine.

Poljski prevoznici su 11. decembra deblokirali najveći punkt za teretna vozila na granici s Ukrajinom “Jagodin – Dorogusk”.

Međutim, već 18. decembra blokada granice je ponovno počela, a demonstrantima su se pridružili i poljski poljoprivrednici.

Među zahtevima koje su izneli su zabrana uvoza šećera iz Ukrajine, trenutna direktna plaćanja poljoprivrednicima, novčane naknade proizvođačima kukuruza itd.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here