pixabay.com

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je u subotu da je poslalo pismo poljskoj ambasadi i kancelariji EU u Kijevu u kom navodi da su ograničenja na izvoz žitarica „kategorički neprihvatljiva“.

Evropska komisija je u petak saopštila da je postigla načelni dogovor da dozvoli nastavak tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja Evropske unije koje su uvele ograničenja. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka uvele su mere pozivajući se na zabrinutost da žito iz Ukrajine namenjeno izvozu u druge zemlje završava na njihovim lokalnim tržištima, što snižava cene za lokalne poljoprivrednike.

U petak, pre nego što je Evropska komisija objavila da je postigla dogovor o nastavku tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja EU koje su uvele ograničenja, Ukrajina je protestovala kod ključnih saveznika, Evropske unije i Poljske.

Portparol ministarstva Oleg Nikolenko potvrdio je u subotu da je pismo poslato pre nego što je Komisija objavila postignuti sporazum.

Na pitanje da li saopštenje Komisije menja nešto u stavu ministarstva, on je rekao da „izvoz sve ukrajinske robe i robe mora da se odvija nesmetano”.

„Postoji puna zakonska osnova da se odmah nastavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bigariju, kao i da se nastavi nesmetan izvoz u druge članice EU“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis napisao je u petak na Tviteru da sporazum EK uključuje „zaštitne mere“ za četiri proizvoda – pšenicu, kukuruz, repicu i suncokret.

Dogovor takođe uključuje paket podrške u vrednosti od 100 miliona evra (110,25 miliona dolara) za lokalne poljoprivrednike, rekao je Dombrovskis.

Pet zemalja članica EU postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi preko crnomorskih luka zbog ruske invazije Ukrajine koja je počela u februaru 2022.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here