pixabay.com

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je protest ruskoj strani zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina Krimu, tokom koje je pratio zajedničke vežbe ruske Crnomorske i Severne flote u Crnom moru.

Ukrajina je uputila notu protesta Rusiji jer smatra da je ta, kako navode, nedogovorena poseta Putina privremeno okupiranom Krimu s ciljem praćenja nezakonite obuke ruske flote i lansiranja raketa, još jedno grubo kršenje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U saopštenju ambasade Ukrajine u Srbiji prenosi se da su neprihvatljive posete ruskih zvaničnika teritoriji Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, a da nisu prethodno dogovorene sa ukrajinskom stranom.

Ruski predsednik Vladimir Putin nadgledao je juče sa krstarice “Maršal Ustinov” zajedničke vežbe ruske Crnomorske i Severne flote u Crnom moru.

Putin: Krim posetilo više od 7,4 miliona turista

Kako navode iz ruskog spoljnopolitičkog resora, zvanična Moskva je vratila tu protestnu notu bez razmatranja zbog „odsustva osnova za protest“.

Ministarstvo je takođe navelo da ni predsednik Rusije ni drugi ruski politički zvaničnici nisu dužni da usaglašavaju sa drugim zemljama svoje posete u okvirima subjekata Ruske Federacije, što se odnosi i na Krim i na Sevastopolj.

Zvanična Moskva je istovremeno pozvala Kijev da prihvati realnost da su Krim i Sevastopolj sastavni deo Ruske Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Krim tokom 2019. godine posetilo preko 7,4 miliona turista, kao i da je više od polovine tih posetilaca na poluostrvo doputovalo preko novoizgrađenog Krimskog mosta.

Takođe je rekao i da je u poslednjih nekoliko godina urađeno dosta toga po pitanju integracije Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije i da su realizovani brojni projekti po pitanju razvoja poluostrva, ali da uprkos tome preostaje još mnogo toga da se uradi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here