pixabay.com
Krim

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Ruslan Rjabošapka rekao je da je Kijev počeo da izrađuje strategiju za reintegraciju Krima i Donbasa.

Prema rečima ukrajinskog činovnika, radna grupa je već počela da razmatra plan za povratak teritorija Donbasa koje nisu pod kontrolom ukrajinskih vlasti, kao i ruskog poluostrva u sastav Ukrajine.

Kijev se priprema da izradi “koncepciju prelaznog pravosuđa”, zasnovanu na normama i principima međunarodnog humanitarnog i krivičnog prava.

“Pored toga, jedan od prioriteta jeste da se najzad ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, koji je potpisan još pre 20 godina”, napisao je Rjabošapka na Fejsbuku.

Ukrajinske vlasti planiraju da uskoro predstave osnovne pravce rada grupe, a prvi paket konkretnih inicijativa trebalo bi da se pojavi početkom sledeće godine.

Krim i Simferopolj su postali ruski regioni posle referenduma 2014. godine, na kojem se više od 95 odsto žitelja izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom. Referendum je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je saopštio da je pitanje Krima zatvoreno.

Tokom vojne operacije ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, poginulo je oko 13.000 ljudi.

6 COMMENTS

  1. Samo sanjajte ukrajinci. Kako smo mi “vratili” Kosovo u Srbiji, tako cete I vi vratiti Krim i Donbas u Ukrajinu.

  2. Krim je vracen tamo gde pripada, i to bez ispaljenog metka. Ovo je mlacenje prazne slame sto pricate o nekako reintegraciji. Donbas i Krim de facto nisu pod vasom upravom i samo gubite vreme. Sami ste krivi jer ste se prodali za saku americkih dolara, a izgubili ste mnogo vise od toga. To su vam tzv obojene revolucije od strane zapada, koje kao sto vidite nikom dobra donele nisu (Libija, Tunis, Egipat, Ukrajina).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here