Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da računa na pomoć Vašingtona tokom administracije novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena za okončanje borbenih dejstava u Donbasu.

U intervjuu za „Njujork tajms“ Zelenski je istakao „bliske veze“ novoizabranog američkog predsednika sa Kijevom i njegovo razumevanje osobenosti ukrajinskog mentaliteta.

– To će zaista pomoći u jačanju odnosa, pomoći će u rešavanju rata u Donbasu i okončanju okupacije naše teritorije. Sjedinjene Američke Države mogu da pomognu – rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je naveo i da je zahvalan administraciji predsednika Donalda Trampa na podršci, uključujući i za pooštravanje antiruskih sankcija. On je, pri tome, priznao da su američke vlasti mogle da učine više. Na primer, da aktivnije podstiču ulaganja u „oblasti koje kontroliše vlada u blizini sukoba“ u Donbasu.

– Sada pravimo ‘Krimsku platformu’ i, naravno, želeli bismo da u njoj vidimo one zemlje koje će biti ključni igrači, ključni garanti povratka i deokupacije Krima… A Sjedinjene Američke Države bi mogle biti lider u ovom pravcu – dodao je Zelenski.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

1 COMMENT

  1. Obavezno da napisete koje su to zemlje,da Rusi ne ,,ravnaju” one koje ne ucestvuju u tim podlim igrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here