Ukrajinci prete: Ako dobijemo “Gvozdenu kupolu” jedna baterija ide u Donbas!

0
Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

“Jedan od sistema „Gvozdene kupole“ može se koristiti za zaštitu Mariupolja u Donbasu koji je pod kontrolom Kijeva, ukoliko Sjedinjene Američke Države isporuče Ukrajini dva takva sistema”, izjavio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika i portparol delegacije Kijeva u trilateralnoj kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič.

Kakva će odluka biti doneta videće se nakon izveštaja američkog Ministarstva odbrane, zatim rezolucije Kongresa, pa odluke izvršne vlasti, a posebno predsednika (Džozefa) Bajdena. To nije brzo, potrebno je neko vreme i to je američki politički proces“, objasnio je Arestovič za televiziju „Dom“.

On je podsetio da jedan sistem „Gvozdene kupole“ može da zaštiti površinu od oko 150 kvadratnih kilometara. U osnovi, ona se koristi za uništavanje nevođenih raketa dometa do 70 kilometara – kao što su sistemi „Grad“, „Smerč“ i „Uragan“.

– Jedna baterija ‘Gvozdene kupole’ može da pokrije, na primer, grad kao što je Mariupolj sa visokom pouzdanošću i presretanjem 90 odsto neprijateljskih raketa. To je rezultat koji su imali Izraelci prilikom upotrebe protiv palestinskih raketa. I može da pokrije oblast u kojoj se nalaze trupe, ključna infrastruktura, na primer skladišta ili nuklearne elektrane, ili hidroelektrana – rekao je on.

Arestovič je dodao da će odluku o raspoređivanju baterija „Gvozdene kupole“ doneti komanda Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ukrajine.

– Ali uveren sam da će se, ako budu isporučeni, najmanje jedna od ovih baterija koristiti negde na kontakt liniji za pokrivanje grada kao što je Mariupolj, na primer – zaključio je Arestovič.

List „Politiko“ objavio je da su neki članovi američkog Kongresa uključii u nacrt zakona o odbrani za 2022. amandman koji predviđa prodaju ili predaju Ukrajini novih sistema za protivvazdušnu i protivraketnu odbrane, uključujući jednu bateriju „Gvozdene kupole“, koju trenutno koristi američka vojska. Bela kuća nije potvrdila ove informacije. U Kijevu su saopštili da će „Gvozdena kupola“ pomoći u zaštiti ključne infrastrukture i poboljšati borbene sposobnosti ukrajinske vojske.

Sistem za protivraketnu odbranu „Gvozdena kupola“ napravila je izraelska kompanija „Rafael“. Ovaj sistem je u službi izraelske vojske od 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here