EPA/Yuri Kochetkov
Ruski Iskander M

Magazin “Militeri voč” ocenjuje da su prednji položaji ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu sve ranjiviji na ruske vazdušne napade nakon gubitka raketnih sistema zemlja-vazduh “MIM-104 patriot” i “S-300” u blizini grada Pokrovsk.

Oba sistema Rusi su uništili 8. marta preciznim udarima balističkih raketnih sistema “iskander-M”.

Nagli rast proizvodnje projektila “9K720” za “iskander-M”, koji je nekoliko puta veći od predratnih, učinio ih je vrlo dostupnim za korišćenje na frontu, dok su rastuće mogućnosti nadzora dronovima otežavaju ukrajinskim snagama skrivanje odbrambenih resursa.

Brojni zapadni i ukrajinski izvori ističu napetost koju je uzrokovao gubitak ovih sistema.

Gubici nastaju zbog sve veće efikasnosti ruskog preciznog bombardovanja i sve veće nadmoći u artiljeriji na prvim linijama fronta, uz smanjenje delovanja ukrajinske protivvazdušne odbrane – što dodatno smanjuje rizike ruskim borbenim avionima koji pružaju vazdušnu podršku.

Ukrajina nije u mogućnosti da nabavi nove S-300, koji se proizvode isključivo u Rusiji, dok su isporuke novih “patriota” i dalje malo verovatne, jer se američka vojska suočava sa ozbiljnim nedostatkom ovih sistema za sopstvenu upotrebu.

Takođe, u kontekstu eskalacije bliskoistočne krize, raste potreba za zaštitom američkih baza od vazdušnih napada proiranskih snaga.

Nasuprot tome, navodi “Militeri voč”, Rusija ima izuzetno velik i brzo rastući arsenal modernih kopnenih sistema PVO i ulože mnogo u njihovu proizvodnju.

Rusija je znatno proširila svoje proizvodne kapacitete za projektile zemlja-vazduh kako bi ne samo držala korak sa ratnom potražnjom za njima u Ukrajini, već i nastavila da širi arsenal i održava izvoz u države poput Indije i Belorusije.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here