EPA-EFE/Sergey Dolzhenko

Ukrajina je danas pristala da licencira izvoz žitarica u Slovačku, a pokušala je i da sklopi sporazum s Poljskom o okončanju ograničenja koja je ta susedena zemlja uvela na uvoz ukrajinskih žitarica.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se sa Ukrajinom dogovorilo da uspostavi sistem licenciranja za trgovinu žitaricama, koji bi, kada bude uspostavljen, omogućio pri ukidanju zabrane uvoza četiri vrste ukrajinske robe u Slovačku.

U saopštenju je navedeno da su se ministri saglasili o stvaranju sistema trgovine žitom zasnovanog na izdavanju i kontroli licenci i dodalo da, dok se ovaj sistem ne pokrene i potpuno testira, ostaje na snaz zabrana uvoza četiri vrste robe iz Ukrajine, koja je pristala da odustane od svoje žalbe STO-u.

Ukrajina je saopštila da je njen ministar poljoprivrede, u telefonskom razgovoru sa poljskim kolegom, pristao da pronađe rešenje za spor oko izvoza žitrica u interesu obe zemlje.

“Ne postoji osoba u Ukrajini koja bi bila zainteresovana da stvara probleme poljskim poljoprivrednicima”, rekao je ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarič, dodajući da bi mogao biti postignut dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica.

Slovačka, Poljska i Mađarska uvele su prošle nedelje ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je izvršna vlast Evropske unije odlučila da ne produži zabranu uvoza u te zemlje, kao i u druge članice EU – Bugarsku i Rumuniju, preneo je Rojters.

Te države tvrde da se jeftina ukrajinska poljoprivredna roba, koju Ukrjain od početka rata sa Rusijom izvozi kopnenim putem, uglavnom treba da ide dalje na zapad i do tamošnjih luka, prodaje u njihovim zemljama i šteti loklanim poljoprivrednicima.

EU, koja je zabranu uvela u maju, dopustila je da ona istekne u petak nakon što je Ukrajina obećala da će pooštriti kontrolu.

Veći deo žitarica iz Ukrajine, jednog od najvećih svetskih izvoznika prolazilo je kroz pet istočnih zemalja EU.

Sukob je eskalirao pošto je Ukrajina, koja se okrenula kopnenim putevima ka zapadu, nakon ruske blokade svojih crnomorskih luka, podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog zabrana i zapretila recipročnim ograničenjima uvoza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here