EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Ukrajinski vojnik u Kijevu

Ukrajinska Ambasada u Crnoj Gori saopštila je da 86,6 odsto Rusa dozvoljava i podržava potencijalni napad na teritoriju zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Češku, Slovačku i druge. To su, kako je saopšteno, rezultati ankete koju je dobila kompanija „Aktive Group”.

Iz ambasade navode i da 75,5 odsto Rusa odobrava ideju oružane invazije na sledeću zemlju i veruje da bi to trebalo da bude Poljska.

To je logičan nastavak „vojne specijalne operacije Ruske Federacije“, smatraju ispitanici, kako je saopšteno iz ukrajinske ambasade.

– Prema istraživanju, 75% ispitanika u određenoj meri dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja od strane vlade svoje zemlje. Vredi napomenuti da 13,4% ruskih stanovnika ima negativan stav prema oružanoj invaziji drugih zemalja. 46% ispitanika je apsolutno sigurno da ruska vlada treba da napadne EU, a 40,6% predlaže prihvatljivo širenje neprijateljstava.

Tri zemlje koje će, prema sociološkom istraživanju, postati sledeće žrtve ruskog napada: Poljska (75,5 odsto ispitanika), baltičke zemlje, uključujući Estoniju, Litvaniju, Letoniju (41 odsto), kao i Bugarsku, Češka, Slovačka i Mađarska (39,6%). Tokom ankete, ispitanici su imali priliku da izaberu nekoliko zemalja – dodaju iz ambasade.

Samo 25,5 odsto Rusa, kako su naveli, ima kategorički negativan stav prema upotrebi nuklearnog oružja.

– Među ispitanicima, 40,3% smatra da je nuklearni napad apsolutno prihvatljiv, a 34,3% će u ovoj ili drugoj meri podržati takvu odluku ruskih vlasti. Rusko javno mnjenje može biti određeni marker za potencijalne akcije Kremlja za svetsku zajednicu – zaključuje se u saopštenju.

Iz ukrajinske ambasade nisu naveli koliko je ispitanika učestvovalo u anketu, ni u kojem periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here