Tanjug/AP

Državnom budžetu Ukrajine nedostaje 5 milijardi dolara potrebnih za vojne troškove, rekao je danas ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za radio Hromadske.

Prema njegovim rečima, nakon što su SAD usvojile dugo očekivani paket pomoći od 61 milijardu dolara, nova sredstva pokrivaju socijalne i humanitarne troškove Ukrajine.

”U praksi imamo veliki fiskalni problem, nerešeno pitanje vojnih rashoda“, tvrdi on.

Ukrajina je u proteklih šest meseci dobila minimalnu vojnu pomoć od partnera, što je, prema rečima ministra, opteretilo budžet u smislu dodatnih vojnih izdataka, prenosi Kijev indipendent.

”U ovom trenutku mislim da možemo da govorimo o cifri od oko 5 milijardi dolara. Razmišljamo o tome kako ćemo deficit pokriti u bliskoj budućnosti“, napomenuo je ministar.

Kako je u aprilu rekao ministar strateške industrije Aleksandar Kamiši, odbrambeni budžet Ukrajine od 40 milijardi dolara za ovu godinu uključuje 6 milijardi dolara za nabavku oružja.

Kijev je krajem marta dobio kredit Svetske banke od 1,5 milijardi dolara.

Privatno finansiranje Svetske banke planira da uloži 1,9 milijardi dolara u projekte u Ukrajini u narednih 18 meseci, preneo je Rojters u aprilu.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here