EPA/Dave Mustaine
Ukrajinska vojska

Odbrambeni koncern “Kalašnjikov” saopštio je da je potpisan veliki ugovor za izvoz kompleksa “vihr” nakon njegove uspešne primene u specijalnoj vojnoj operaciji. Otkrivamo kako je neuspešna “kontraofanziva” ukrajinske vojske uticala da se navođene ruske rakete prodaju na međunarodnom tržištu.

Plusevi i minusi

Konstruktorski biro u Tuljskoj oblasti je proizveo protivtenkovske avionske komplekse “vihr” još 1980-ih godina, mada su masovni zahtevi ruske vojske počeli tek 2010. godine.

Rakete su od 1990-ih godina izvozili za sajmove. Iako po dometu, brzini i snazi “vihr” nije zaostajao za zapadnim raketama, nije postojao nijedan ugovor za njegov izvoz.

“Vihr” ima laserske sisteme za navođenje. Raketa pređe osam kilometara za oko 25 sekundi, tokom kojih posada helikoptera mora stalno da “osvetljava” cilj, sve dok ga na uništi. Istovremeno rotor postaje ranjiviji za PVO sredstva protivnika.

Američki kompleks AGM-114 “helfajr” radi po principu “pucaj i zaboravi”, ali je on mnogo složeniji i skuplji.

Ruski helikopteri su u sukobima pokazali efikasnost, posebno tokom leta 2023. godine kada je ukrajinska vojska poslala jedinice u proboj. Prema rečima eksperata, zaustavila su ih minska polja i jurišni helikopteri Ka-52 “aligator”, koji su osnovni nosači raketa “vihr”.

Ukrajinska vojska nije imala mobilne PVO sisteme kratkog dometa. NATO ne planira razvoj takvih sistema, već akcenat stavlja na lovce, mada Kijev nije još uvek dobio željene lovce F-16. Malobrojne protivvazduhoplovne sisteme, koje je imala ukrajinska vojska, su veoma brzo uništavali dronovi i lutajuća municija (dronovi-kamikaze).

Izraelski analitičar Gal Plopski je u julu izjavio da Rusi mnogo bolje uništavaju PVO sredstva na taktičjoj dubini.

Kada su se jurišne grupe na zapadu kretale napred, tada su u akciju kretali helikopteri Ka-52. Kako je u junu izjavio komandant 58. vojske general-major Ivan Popov, svaki let se završavao efikasnom primenom protivtenkovskih navođenih raketa na oklopnu tehniku.

– Dva helikoptera su u jednom naletu uništavala od pet do sedam tenkova i oklopna vozila neprijatelja – rekao je general.

Jedna raketa – minus jedan tenk

Predstavnik koncerna “Kalašnjikov” je naveo da je upravo laserski sistem za navođenje osigurao takav rezultat, jer je mogao jednom raketom “vihr” da uništi tenk “leopard” ili “bredli”, dok su drugom oružju ruske ili zapadne proizvodnje potrebne dve rakete za jedan cilj.

Mogućnosti ruskih udarnih helikoptera su osigurale da se niveliše prednost NATO tehnike kao što je odličan način delovanja tokom noći. Nakon što su dobili ove visokokvalitetne uređaje, Oružane snage Ukrajine su pokušale da reaguju tokom noći. Međutim, ubrzo je otkriveno da i “aligatori” dobro vide u mraku i da “vihr” odlično pogađa.

Druge platforme

Koncern “Kalašnjikov” je u januaru saopštio da je potpisan veliki ugovor za isporuku raketa “vihr-1”, a istovremeno se u Rusiji radi na integraciji kompleksa na helikoptere Mi-28NE i Mi-35P, kao i na udarne dronove “orion-E”. Zaključuje se da će za to biti potrebno vreme, ali da proizvođači ne sumnjaju u uspeh.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here