Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isporuke ukrajinskog žita kroz novi crnomorski izvozni koridor mogle bi u oktobru da premaše milion tona, izjavio je danas prvi zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visotski.

„Situacija se popravlja i ako pogledate septembar i prvu polovinu oktobra, već ima 700.000 tona (izvezenog žita), a do kraja meseca (oktobra) može biti milion i više“, rekao je Visotski za državnu televiziju.

Rusija je u julu napustila sporazum s Ukrajinom postignut uz posredovanje UN, a kojim je bio omogućen izvoz ukrajinskog žita iz tri crnomorske luke, podseća Rojters.

Nakon toga, zvanični Kijev je pokrenuo privremeni humanitarni koridor u Crnom moru za izvoz svojih žitarica.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je ukupno 1,5 miliona tona različitog tereta izvezeno novom rutom otkako je ona otvorena krajem avgusta.

Navedeno je da je više od 40 teretnih brodova do sada prošlo kroz koridor.

Ukrajinski poljoprivredni proizvođači su ove nedelje saopštili da bi nova ruta mogla da omogući izvoz do 2,5 miliona tona hrane mesečno, što bi skoro moglo da nadoknadi posledice odluke Rusije da odustane od prethodnog sporazuma uz posredovanje UN.

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine saopštilo je u sredu da je izvoz žitarica do sada pao na 8,56 miliona tona u sezoni 2023/24.

Saopšteno je da je do 28. oktobra tokom prošle godine, Ukrajina izvezla 12,34 miliona tona žitarica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here