Tanjug
Dmitro Kuleba i Aleksandar Vučić

Što duže traje bilo koji rat, to je teže. Ne mislim da je Ukrajina jedinstven slučaj kad je u pitanju ovakva situacija. Svaka zemlja na svetu koja je doživela rat može potvrditi ovu činjenicu. Ali kad ste odlučni u nameri da dobijete rat, jer je to rat za vaše postojanje i jer znate da će, ako ga izgubite, vaša zemlja biti sravnjena sa zemljom, a vaš identitet takođe izbrisan, onda ne razmišljate o tome koliko je teško, jer nije važno koliko je teško, izjavio je misnistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba koji je bio u zvaničnoj poseti Srbiji.

– Morate pobediti po svaku cenu, morate se zaštititi, jer je to pitanje opstanka, rekao je Kuleba. Iskreno, kaže, čak ni sebi ne postavlja pitanje je li postalo teže ili lakše. Prosto, iz dana u dan radi ono što može, pa i više nego što može, „da se što više primaknemo pobedi“.

” U ovom ratu, Rusi kontrolišu vazduh”

Komentarišući najnoviji razvoj događaja na frontu, koji je veoma nepovoljan po Ukrajince, naročito vezano za Harkovsku oblast, Kuleba je rekao:

– Uzrok negativnih razvoja na frontu u poslednjih mesec dana prvenstveno je to što nismo na vreme dobili obećane artiljerijske projektile. Drugo, druga vojna oprema stizala je sa određenim kašnjenjem. I treće, naravno, imamo problem s ruskom dominacijom u vazduhu. U ovom ratu, Rusija kontroliše vazduh, što znači da gađaju naše položaje iz svojih bombardera, a mi imamo vrlo malo mogućnosti da ih oborimo. Dakle, to je kombinacija faktora koja stvara sve te poteškoće na bojnom polju. Ali, bez obzira na sve, uspeli smo da održimo situaciju pod kontrolom, iako po visokoj ceni.

“Ne mislim da su Srbi antiukrajinski raspoloženi”

Ukrajinski šef diplomatije je, govoreći o odnosu sa Srbijom, istakao da razume teškoće srpske spoljne politike, ali da su zemlje “u dobrim odnosima” i da “tražimo način da razumemo jedni druge” kad su u pitanju naše pozicije.

– Ne mislim da su Srbi antiukrajinski raspoloženi. Mislim da Rusija ulaže ogromne resurse da ubedi Srbe kako moraju biti protiv Ukrajinaca. Ali ako pogledate istoriju naših nacija, videćete da Srbi i Ukrajinci, zapravo, imaju mnogo više zajedničke istorije nego Srbija i Ruska Federacija. Svi smo Sloveni, svi smo pravoslavci… sve drugo je samo ruska propaganda. Ali razumem vašu politiku. Imate svoje teškoće – istakao je Kuleba i dodao:

– Želim da ljudi u Srbiji znaju jednu stvar: koliko god da se Rusija trudi da Srbima prikaže Ukrajince kao loše momke, takođe se trudi da Ukrajincima predstavi Srbe kao loše momke, jer je to stara ruska strategija, da se naprave podele i da se iz njih izvuče korist. Ali, uveravam vas da mi ne padamo na tu propagandu, i zato tražimo od Srba da Ukrajinu posmatraju svojim očima, a ne kroz prizmu ruske propagande.

11 COMMENTS

  1. Srbi apsolutno razumeju borbu Ukrajinaca (i Srbi smatraju da su vojno pobedili NATO pakt koji nije uspeo preko Košara i Paštrika da trupama udje na teritoriju Srbije, zbog čega smo i dobili rezoluciju SB 1244), ali nas duša boli što se dva bratska naroda (Ukrajinci i Rusi) međusobno ubijaju zbog interesa NATO pakta – to je NATO napravio i na Balkanu !!! Ukrajinci nisu imali izbora – da nisu pristali da idu ka NATO doživeli bi bombardovanje kao i Srbija 1999, a posle toga bi ih EU i NATO mrcvarili narednih 30 i više godina, kao što to rade sa Srbima i danas, naročito na Kosovu i Metohiji koje su okuprali. Sa druge strane, pošto su Ukrajinci pristali da idu ka NATO paktu – Rusija ih napada…
    Propuštene su prilike za mir – implementacija Minskih sporazuma, kao i mirovni dogovor u Istambulu, ali je Zelenski poslušao Dzonsona – to je bila tragična greška za ukrajinski bratski narod. Ono što Ukrajinci nisu naučili od Srba – to je da razlikuju V kolonu (otvorene saradnike NATO-a) i još goru VI kolonu, koja pod izgovorom nekog velikog “patriotizma” čini zločine u ime Ukrajne – sa njima se Ukrajna nije izborila, a upravo oni nanose ogromno zlo ukrajinskom narodu !!!

  2. Realno gledano,Srbi zale sto ratuju i ginu oba pravoslavna naroda,a zarad zapada koji sve ovo zakuvao?

  3. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU… ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

  4. Opet malo lupas:”
    Ono što Ukrajinci nisu naučili od Srba – to je da razlikuju V kolonu (otvorene saradnike NATO-a) i još goru VI kolonu, koja pod izgovorom nekog velikog “patriotizma” čini zločine u ime Ukrajne – sa njima se Ukrajna nije izborila, a upravo oni nanose ogromno zlo ukrajinskom narodu !!! ”
    To ne da nije tacno, nego je apsolutno povrsno i neistinito. Upravo su srpski petokolonasi najvise zla napravili Srbiji i srpskom narodu. Vrati se malo u istoriju, otvori – ne srpske legende i bajke, nego knjige srpske istorije, recimo prof.dr Milos Kojic, ili recimo redovnog profesora srpske nacionalne istorije prof.Djordja Radojicica, ili prof. dr. Mitrovica, pa i mladjanog prof. Gorana Latinovica iz RS-a ….itd. Malo procitaj, obrazuj se pa onda o petokolonasima i Srbiji.

  5. Posjeta ukrajinskog ambasadora Srbiji je los diplomatski potez. Trebalo je pricekati da se postigne mirovni dogovor Rusije i Ukrajine, jer do toga ce prije ili kasnije morati doc, pa tek onda vrsiti posjete i razmjene diplomata. Ovako, uz sve diplomatske izjave, jedan od belizeranata ce se osjecati izdanim.

  6. Dali neko zna staje danaslna Rusija? Koliko ima republika i koliko verskih ispovesti? Koja je religija dominantna itd da nebi mlatili praznu slamu

    • A tko zna sto je stvarni problem izmedju Srbije i Kosova?
      Sto Kosovo znaci za Srbiju i Srbija za Kosovo?
      Zahtjev za poznavanje drugih bolje od sebe i svoje istorije,
      je mlacenje prazne slame.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here