Tanjug/AP
Harkov

Operativna grupa “Sever” ruske armije u petak u četiri sata ujutro započela je snažnu artiljerijsku vatru iz samohodnih artiljerijskih oruđa i i višecevnih raketnih lansera po ukrajinskoj teritoriji u Harkovskoj oblasti.

Udari raketa i granata kombinovani su sa masovnom upotrebom planirajućih avionskih bombi koje su padale po ukrajinskim pozicijama. O jačini napada govori i podatak da je na jednu poziciju za sat vremena palo 25 avionskih fombi tipa FAB-500 sa planirajućim dodatkom koji su lansirane sa jurišnih bombardera SU-34.

Prodor na teritoriju Harkova iz pravca Rusije je prvi udar na Ukrajinu posle 24. februara 2022. godine.

U aprilu 2022. posle povlačenja ruskih trupa iz Kijevske, Sumske i Harkovske oblasti napada kopnenih trupa iz pravca Rusije nije bilo.

Operativna grupa “Sever” pod komandom generala Aleksandra Lapina ima 50.500 vojnika, 400 tenkova, 930 borbenih vozila pešadije, 990 komada artiljerije i 120 komada VBR ima težišni zadatak stvaranja tampon zone uz rusko-ukrajinsku granicu do tromeđe Ukrajine-Rusije i Belorusije kako bi se zaustavili aritljerijsko-raketni masovni napadi na Kursk, Brjansk i Belgorod.

Poseban fokus ruske vojske je drugi po veličini i industrijski najvažniji grad Ukrajine Harkov, koji ima i jaku vojnu industriju.

Treba napomenuti da je u poslednja dva meseca sam Harkov pod masovnim raketnim udarima ruske vojske. Rusija grad napada sa dronovima kamikazama, taktičko-balističkim raketama Iskander M, zatim planirajućim avionskim bombama FAB -500, FAB-1500 i FAB-3000 koji su razarali periferiju Harkova i taj milionski grad ostavili bez struje i vode.

Teški uslovi života veliki broj civila su naterali da napusti Harkovsku oblast. Veruje se da je Rusija zapravo koristila modifikovanu američku doktrinu “Šokiraj i zaplaši”, sa čim je populacija ove oblasti uz granicu sa Ukrajinom znatno smanjena.

Inače Ukrajina je poslednja tri meseca intenzivno koristila zonu Harkovske i Sumske oblasti za upade diverzantsko-terorističkih grupa na teritoriju Belogrodske, Kurske i Brajnske oblasti kombinovano sa udarima dronova kamikaza i udarima višecevnih raketnih sistema.

Osim stvaranja tampon zone uz granicu sa Rusijom, Harkov za Rusiju ima veoma važan značaj osim blizine Belgoroda, Harkov je značajan zbog jake industrije.

Pre svega, u tom gradu se nalazi druga najveća fabrika tenkova i remontni zavod Morozov mašin biro. Naime, u vreme Sovjetskog Saveza to je bila druga po veličini fabrika tenkova ispred Omska i iza Nižnjeg Tagila na Uralu.

2 COMMENTS

  1. А што је 400 км од Москве и што сутра амери могу осредњих ракетама Москву да равнају.

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ.. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here