Uložićemo devet milijardi evra u elektroenergetiku

0

"U izgradnju novih kapaciteta biće uloženo pet, a u rekonstrukciju postojećih četiri milijarde evra", precizirao je Škundrić na otvaranju trafostanice 110/10 kilovolti "Niš 8" u naselju Ledena stena.

 

Ovde potpis

On je napomenuo da ovim nisu obuhvaćena ulaganja u obnovljive izvore energije, podsetivši da je pre dva dana u opštini Crna Trava otvorena mini hidrocentrala i da će u narednih nekoliko meseci u toj nerazvijenoj opštini biti otvorene bar još dve takve.

Škundrić je ocenio da Elektroprivreda Srbije na najbolji mogući način ispunjava svoju misiju i da je prošle godine ostvaren rast od tri odsto, da je u prvom kvartalu taj rast u oblasti elektroprivrede dva odsto.

"Očekujem da u ovoj godini rast od tri odsto premašimo i budemo neto izvoznici električne energije", kazao je Škundrić.

Ukupna vrednost investicije u prvoj fazi izgradnje TS "Niš 8" iznosi dva miliona evra. Privredno društvo za distribuciju električne energije "Jugoistok", na čijoj teritorioji je izgradđena trafostanica obslužuje 1,3 miliona korisnika u 1.723 naseljena mesta i pokriva površinu od 21.611 kvadratnih kilometara.

On je ocenio da je završetak prve faze trafostanice "Niš 8" izuzetno značajan projekat sa stanovišta jednog od najvećeg čvorišta na Balkanu koje se nalazi u Nišu i sa stanovišta izgradnje privredne i druge infrastrukture uz Koridor 10.

Škundrić je rekao da je u toku rad na stabilizacionpj analizi na izgradnji gasne elektrane u Nišu i da će za taj grad od velikog značaja biti izgradnja magistralnog gasovoda do bugarske granice sa interkonekcijom na trasi od granice do Sofije i Dubnice u Bugarskoj.

"Dobili smo čvrsta uveravanja od Evropske komisije da će finansijski participirati u tom projektu, a bugarska strana je obezbedila 60 miliona evra za svoj deo tog projekta", napomneuo je Škundrić.

Škundrić je najavio da će druga faza izgradnje trafostanice "Niš 8" biti završena do kraja ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here