Umalo da nas solarna oluja vrati u 18. vek

0

Za dlaku izbegnusmo kolaps elektronike na Zemlji (Foto: Ilustracija)
 

”Da se kojim slučajem erupcija na Suncu dogodila samo nedelju dana ranije, Zemlja bi se našla direktno na udaru oluje”, rekao je Danijel Bejker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Univerzitetu Kolorado.

 

Naime, Sunce se se u nedelju dana dovoljno okrenulo, što je uticalo da visokoenergetske čestice promaše našu planetu.

 

”Srećom, umesto u Zemlju, solarni oblak je udario u sondu STEREO-A, osmatrašnicu koja je gotovo savršeno opremljena za merenja parametara takvih događaja”, dodao je Bejker.

 

Naučnici su nedavno detaljno analizirali podatke koje je prikupila sonda i zaključili da bi posledice oluje bile slične najsnažnijoj koja je do sada zabeležena. Radi se o tzv. Karingtonovom događaju iz 1859. godine, kada su otkazali telegrafski sistemi širom Evrope i SAD-a. Neki telegrafisti su tada doživeli strujni udar, a polarna svetlost se videla sve do Kube i Havaja. Efekti eventualne oluje iz 2012. bili bi čak dvostruko snažniji od one iz 1989, koja je srušila sistem snadbevanja električnom energijom u Kvebeku.

 

’’Posle novih istraživanja uveren sam da je Zemlja imala veliku sreću što se erupcija 2012. dogodila kada se dogodila’’, rekao je Bejker.

 

Nacionalna akademija nauke izračunala je da nas je tog dana pogodila solarna struja, udar na ekonomiju bi bio dva triliona dolara, tačnije, 20 puta više nego što je ”koštao” uragan Katrina.

 

Fizičar Pit Rajli upozorava da se, na osnovu analiza podataka o solarnim olujama u poslednjih 50 godina, može izračunati da verovatnoća da nas u sledećih 10 godina pogodi neka oluja slične snage, iznosi 12 odsto.

 

’’To je zabrinjavajuća brojka’’, ističe Rajli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here