Umanjena penzija od šezdesete godine

0

Zaposleni šezdesetogodišnjaci u Nemačkoj mogli bi ubuduće da smanje radni tempo i kao kompenzaciju razmišljaju o odlasku u prevremenu penziju, koja bi bila umanjena.
Istovremeno bi oni koji žele duže da rade za to dobili zakonsku mogućnost. Kad je nemački savez sindikata u junu predložio ovu prevremenu penziju, snižavanje granice sa 63 na 60 godina je naišlo na žestok otpor među demohrišćanima i kod poslodavaca. Sada su nemački socijaldemokrati stali iza predloga sindikata.
Zamenica frakcije SPD-a Karola Rajman je "Berliner cajtungu" precizirala detalje fleksibilne rente.
"Želimo da svako ko želi ranije prestane ili da isto tako može duže da radi, zavisno od situacije na radnom mestu i individualnih sposobnosti", objasnila je Rajman. Tako bi bilo moguće da se od 60 godine života dobije 30, 40, 50, 60 ili 70 odsto penzije.
 

Na jesen konkretni predlozi
Radna grupa velike koalicije će na jesen predstaviti konkretne predloge za fleksibilnije penzionisanje.
"Na kraju godine će onda biti jasno šta treba da se izmeni u zakonodavnom postupku", najavljuju iz SPD-a.

Dosadašnje krute granice za odlazak u penziju bi postale daleko rastegljivije. Mogućnost da se manje radi, ali i zato dobije manja penzija postoji zapravo još od 1992. godine, ali je u realizaciji ovo pravilo bilo previše komplikovano .
Velika koalicija, međutim, ne želi samo da olakša radnicima odlazak u prevremenu penziju, nego i da drugim zaposlenima, koji to žele, omogući da što duže rade. Rajmanova je izrazila spremnost da se razgovara sa poslodavcima, kojima bi se ponudilo oslobađanje od doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Zauzvrat bi oni trebalo da dozvole klizni odlazak u penziju pre vremena.
Rajman je dodala da je jasno da rešenje ne sme da bude novo opterećenje za penzijske fondove. Zajedno sa Ministarstvom rada se trenutno proverava kako da se nadoknade gubici za penzionere, a jedna od solucija jeste da mlađi zaposleni ušparaju svoje radno vreme i to kasnije iskoriste, ili da se u te svrhe iskoriste profesionalne rente ili dobrovoljne uplate.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here