Komedija razgalila srca zemljaka

0

Treći deo
Komedija "Neću kući" je treći deo gastarbajterske trilogije (prva dva su "Gastarbajter" i "Edukovana žena") koja do sada nije izvedena ni u jednom pozorištu. To je imalo posebnu čar kako za aktere, tako i za publiku, koja je oduševljeno dočekala ovu duhovitu priču o našim naravima.

Dani dijaspore u Loparama (Republika Srpska), od 25. do 27. jula, okupili su zemljake koji rade u Švajcarskoj, ali i drugim evropskim državama. Pored ostalih sadržaja, premijerno je izvedena komedija "Neću kući", koju je publika nagradila aplauzima, ali koja je izazvala i salve smeha. Komediju je napisao književnik Miodrag Lukić iz Švajcarske, koji je i osnivač srpsko-švajcarskog pozorišta Duga u Vetingenu u Švajcarskoj, ali i pozorišta Duga u Loparama a predstavu je uspešno režirala Slađana Ilić.
– Nakon sjajne predstave koju su izneli glumci iz Lopara Dragan Lukić, Jelena Simić, Aleksandra Mitrić, Sanja Simikić, Trivo Kecman i Velibor Ivanović, načelnik opštine Lopare dr Rado Savić uručio je akterima prigodne poklone – priča Lukić.
On kaže da će komedija biti ekranizovana u narednoj godini i prikazana na televiziji.
 

Izložba slika
Ovogodišnji Dani dijaspore otvoreni su izložbom slikarke Snežane Bekrić, koje su bile izložene u Centru za kulturu Lopare, a neke od njih su nastale na likovnom saboru Majevica 2014. koju organizuje akademski slikar dr Miladin Lukić.

– Posle uspešne premijere, publika se sa glumačkom ekipom zaputila u industrijsku zonu na svečano otvaranje poslovnih objekata Stojana Stevanovića i Jovice Miljića iz Švajcarske, koji su ih pod istim krovom napravili s tim da je Stevanović napravio salon za svadbe i zabave, a Miljić radionicu za proizvodnju alata, kakvu ima i u Švajcarskoj, s namerom da je do kraja godine preseli u Lopare. Tako su i u ovogodišnjim Danima dijaspore, otvoreni poslovni pogoni, koji će uposliti tamošnje ljude – objašnjava Lukić.
On kaže da je ovogodišnja manifestacija bila nešto skromnija u pogledu sadržaja od prethodnih, što je razumljivo jer je opštinu Lopare zadesila prirodna katastrofa čije su posledice pogubne za ovu malu i siromašnu opštinu.
– Važno je da su i pored ove nedaće koja je zadesila našu opštinu održani Dane dijaspore, da oni traju jer su zamišljeni kao manifestacija koja spaja maticu i dijasporu – veli Lukić.
Manifestacija je nastavljena radnim sastankom čelnika opštine Lopare i predstavnika dijaspore, a poslednjeg dana uspešno je održana i rakijada.
Izlaganje rakije majevičkih domaćina će i u narednim godinama biti u sastavu Dana dijaspore, a namera organizatora jeste (kad za to sazru uslovi) da se napravi i festival šljivovice. I RTBH je uživo emitovala Nedeljno popodne iz Lopara.
 

Zahvalnice zaslužnima
U okviru manifestacije načelnik opštine Lopare Rado Savić uručio je zahvalnice zasluženima, Udruženju Majevičana Švajcarske, preduzećima SAS, Integral, Eko sjaj, i nameštaj Kojić, kao i pojedincima: za humanitarni rad Novici Kneževiću i Radislavu Đokiću i privrednicima iz dijaspore Stojanu Stevanovići i Jovici Miljiću.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here