EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Nasim Haradinaj i Hisni Gucati, šefovi organizacije koja okuplja veterane OVK, uhapšeni su i prebačeni u Hag zbog zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Uz bivšeg šefa obaveštajne službe KBS-a Saljiha Mustafu, biće prvi pripadnici OVK koji će se suočiti sa sudijama tog tribunala.

– Specijalizovano tužilaštvo je 25. septembra uhapsilo Nasima Haradinaja, nakon čega je on prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Nalog za hapšenje ovog osumnjičenog izdat je zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka – navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

Gotovo istovetno saopštenje, Specijalni sud je izdao i posle hapšenja predsednika udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija, koji će takođe odgovarati za zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka.

Zaštita svedoka bila je ključni problem sa kojim su se tvorci Specijalnog suda za zločine OVK suočavali od osnivanja ovog tribunala pre pet godina.

Prethodno, problem zastrašivanja svedoka, doduše bezuspešno, godinama je pokušavao da reši i Haški tribunal, posebno u dva suđenja nekadašnjem komandantu operativne zone Dukađin Ramušu Haradinaju.

Upozorenja Karle del Ponte

Nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u nekoliko je navrata pred Savetom bezbednosti UN upozoravala na problem zaštite svedoka na Kosovu, ali i slučajeve u kojima su zvaničnici UN otvoreno podržavali Ramuša Haradinaja tokom istrage vezane za ratne zločine.

– Nemam ništa protiv prijateljstava, ali ako imate postere na kojima šef UNMIK-a podržava Haradinaja… to stvara ozbiljne probleme – rekla je Del Ponteova na oproštajnoj konferenciji za novinare u Njujorku krajem 2007. godine.

– Govorili su da bezbednost zavisi od Haradinaja, koji je optužen za ratne zločine. To znamo jer smo istražili taj slučaj i optužnica je potvrđena – rekla je tada Karla del Ponte.

Nešto oštriji bio je njen tadašnji zamenik, Dejvid Tolbert koji je rekao da “strah i pritisak na svedoke najbolje oslikava činjenica da je trećina ukupnog broja svedoka bila sudskim nalozima primorana da se pojavi pred sudom”.

Serž Bramerc i Del Ponte su u više navrata upozoravali da su “mnogi svedoci tužilaštva, posebno oni koji žive na Kosovu ili tamo imaju porodice, iz straha odbili da svedoče”.

Slučaj dostavljanja dokumenata veteranima OVK

Svega nekoliko dana pre hapšenja prvog optuženog Saljiha Mustafe, neidentifikovani mladić je na adresu organizacije koja okuplja veterane OVK, u tri navrata, dostavio nekoliko hiljada dokumenata u kojima se navodno nalaze izjave i potvrde identiteta niza svedoka zločina za koje će odgovarati nekadašnji čelnici OVK.

Nazim Haradinaj i Hisni Gucati su odmah održali seriju konferencija za novinare, dok su brojnim medijima dostavljene kopije dokumenata koji su se na misteriozan način našli u njihovim rukama.

Većina medija odbila je da objavi sadržaj tih dokumenata, napominjući da se radi o svedočenjima žrtava akcija koje je tokom i neposredno posle rata 1999. godine sprovela Oslobodilačka vojska Kosova.

Jedan prištinski portal, ne objavljujući više detalja, objavio je deo svedočenja neimenovane žene kojoj su pripadnici OVK odveli muža i svekrvu, čija tela nikada nisu pronađena.

Objavljeni delovi optužnice protiv Tačija?

Albanski Top čenel je, u međuvremenu, objavio delove navodne optužnice protiv Hašima Tačija. Prema navodima te televizije, nekadašnji politički lider OVK se, po komandnoj odgovornosti, tereti za smrt bezmalo 90 osoba, Srba i pristalica osnivača Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Demokratskom savezu Kosova bliski Bota sot je pre tri godina objavio da je u saobraćajnoj nesreći u Kosovu Polju poginula Bleranda Curi, ćerka lokalnog komandanta OVK koji je godina dana ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima.

Bota sot je tada smrt Bedrija Curija i njegove ćerke povezivao sa Curijevom navodnom namerom da pred Specijalnim sudom za zločine OVK svedoči o zločinima koje su pripadnici OVK počinili protiv svojih političkih protivnika, kao i likvidacijama pripadnika Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

Najmanje dva svedoka, Sadik i Vesel Murići, ubijeni su iako su bili deo programa zaštite svedoka Haškog tribunal, navodi se u dokumentu izvestioca o problemima zaštite svedoka na Balkanu Žana Šarla Gardeta iz 2010. godine.

– Jedan svedok tužilaštva je ubijen i jedan, koji je trebalo da bude zaštićeni svedok, bio je teško ranjen 10. oktobra 2005. godine nakon što su pristali da svedoče o slučaju. Lokalne novine su objavile ime i detalje vezane za zaštićenog svedoka, koji zbog svega toga nije mogao da svedoči – navodi se i Gardetovom izveštaju.

Haški tribunal je pitanje pretnji svedocima pokretao mahom kada su suđenja dobrano odmakla, ili bila završena. Novi, Specijalni sud je odlučio da pokušaje zastrašivanja svedoka spreči odmah, hvaleći se istovremeno, naprednim mehanizmima zaštite svedoka, kao bi, za razliku od suda UN, obezbedio da se njihova svedočanstva čuju pred sudijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here