Umesto “Moravca” igrali “đavolsko kolo”

0

Miroljubiv početak: Grupni portret za "Vesti"
 

Mada su neki te večeri tvrdili da se održavanje ove karnevalske fešte u Srpskom kulturnom centru u Hanoveru "dobro uklopilo" i sa pravoslavnim i sa katoličkim pokladama, bilo je i onih koji su objašnjavali da to i nije slučajno, jer je "fašing", po njima, nekada bila i srpska tradicija.

 

Anđeo samo jedan

U izboru kostima deca su bila maštovitija od odraslih. Đaci – prvaci Mari i Sara bile su "veštice", a isti kostim odabrale su i Kristina i trogodišnja Ana-Marija. Madlen je bila "trbušna plesačica", a kao prava princeza našminkala se i obukla malena Sofija. Jedini anđeo te večeri bila je Lena. Dečaci su bili "opasniji": Mladen se šepurio kao "kostur", Đorđe pretio kao "mafijaš", a Saša bio "panker". Ostali su bili kauboji i vitezovi.

U svakom slučaju bilo je veselo, a odore i maske koje su nošene i šale koje su zbijane, pokazale su da je ceo događaj u stvari satira na vreme i prilike koje nas okružuju.
 

Karneval se od svojih početaka smatra za jednu u nizu manifestacija kojima se "proteruje zima", pa je možda i zato u središtu pažnje bio gost iz toplijih krajeva sveta "arapski šeik Dražen".
 

Za veselje koje je vladalo te večeri među našim zemljacima, pobrinulo se razdragano društvo "opatica", "Indijki", "gusara", "robijaša", "šerifa" i učesnika maskiranih na bezbroj načina.
 

Videvši da je situacija "ozbiljna", muzičari Miroslav, Jovica i Goran latili su se instrumenata, a u kolo se uhvatila sva ta šaroliko obučena masa gostiju. Kad su se umorili od cupkanja u kolu, na red je došlo izvlačenje nagrada. Posle večere, umesto "Moravca" zatreslo se "đavolsko kolo", a igralo se po običaju do sitnih sati, dok je napolju i dalje vejao sneg.

 

Ideja

Srbi u Hanoveru nisu do sada poklade i početak posta obeležavali "fašingom", a ove godine su na ovu ideju došle supruge fudbalera FK JU 96.
"Sve je došlo spontano, jer je karneval svuda oko nas, a želele smo da se i na ovaj način zabavimo i družimo", kazala je Jadranka Milijašević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here