R. Rajić Ristić
Marija Mitrović, Enriko Davanzo, Nastja Preradović Visić

Kulturno udruženje srpske omladine (ACGS) o kome su “Vesti” u više navrata pisale i pratile svaki njihov kulturni događaj, osnovano je 2017. godine sa ciljem da okupi omladinu oko zajedničkih aktivnosti kulturnog, naučnog i umetničkog karaktera, a u želji da u lokalnoj zajednici malo bliže predstave pravu sliku Srba i Srbije koju i sami imaju i neguju. Godinu 2023. Kulturno udruženje srpske omladine zaokružilo je nizom književnih događaja, među kojima je i “Trst- Književne raskrsnice. Putovanje u multikulturalnu dušu grada”. Realizovan u saradnji sa udruženjem “Le Ombre – Desto o son Sogno”. Ovaj događaj nadovezuje se i na 2024. godinu sa svojim interesantnim temama: od “Novog Jerusalima” Borislava Pekića, preko “Satira” Radoja Domanovića, do “Nečiste krvi” Borisava Stankovića – prevodi knjiga domaćih autora prezentovani su u različitim prilikama – a na italijanskom jeziku.

Koncert klasične muzike

Maternji jezik

Svakako, nisu izostale ni inicijative na maternjem jeziku, čiji je cilj da se identitet zajednice održi “živim”; u tom smislu, ističe se projekat pod nazivom “Srbija u Italiji” kojim je koordinisala dr Luna Gradinšćak, doktor filoloških nauka. U okviru ovog projekta omladina je imala prilike da, u saradnji sa Osnovnom srpskom školom “Jovan Miletić” u Trstu i njihovom profesorkom srpskog jezika Slađanom Marković, upozna bolje mlađi naraštaj sa srpskom kulturom, tradicijom i jezikom, te ukaže na značaj očuvanja kulturne baštine. Tim povodom, Udruženje je Srpskoj školi i biblioteci u Trstu uručilo na poklon nekoliko knjiga iz sopstvene arhive, među kojima se nalazi i donacija knjiga za mališane od strane Fondacije Novak Đoković.

Učenici Srpske dopunske škole

Muzički virtuozi

Na muzičkom planu, ACGS je bio i koorganizator koncerta “Violinista i gitarista. Dve kulture. Samo jedan jezik za komunikaciju”, čime je zaokrižio kulturna dešavanja organizovana tokom 2023. godine. Reč je o koncertu na kojem su nastupali mladi virtuoz na violini Teofil Milenković i gitarista Saverio Libergoli u zvučno i stilski impresivnom repertoaru, usredsređenom na narodnu muziku severne Evrope iz poslednja dva veka. Tanku granicu između istorije i nauke, između istraživanja i naučne fantastike ACGS je premostio za vreme naučnog festivala Trieste Next koji se svake godine održava, a tokom kojeg posetioci štanda Udruženja, kroz interaktivne oglede, imaju priliku da razumeju principe fizike koji stoje iza Teslinih patenata i pronalazaka. Tako se višegodišnji dijalog između Trsta i Tesle, između prestonice Zapadnog Balkana i “Gospodara munja” nadovezuje i na 2024. godinu ne samo pomenutim događajem, već i nizom drugih projekata u organizaciji Kulturnog udruženja srpske omladine – objašnjava dr Maja Berović, u ime udruženja.

Tijana Delić, Maja Berović, Dušica Milutinović i Dijana Musulin

Teslina avantura

Književna avantura “Tesla, Gospodar munja – iskoni”, kao plod saradnje između umetnika Živorada Žike Mišića i Udruženja ACGS, u izdanju Hammerle Editori iz Trsta, naći će se i na engleskom jeziku u toku 2024. godine. A da Teslina avantura još nije završena svedoči rad autora Žike na nastavku avantura ,, Gospodara munja” ovoga puta fokusiran na odrasli život genija. Najzad, lik i delo našeg slavnog naučnika, Nikole Tesle, a u ulozi “naučnog komunikatora” naći će se još jednom prilikom u žiži tršćanske javnosti tokom ovog proleća. U pitanju je događaj Spring festival, namenjen mladim umetnicima, koji će biti realizovan u koorganizaciji sa udruženjem Petit Soleil, Opštinom Trst kao i Regijom Frijuli Venecija Đulija. Tom prilikom, učesnici će prisustvovati rađanju lika Nikole Tesle a u okviru radionice crtanja stripa predvođenu umetnikom Žikom Mišićem, autorom grafičke novele “Tesla. Gospodar munja – iskoni”.

Dušica Milutinović, Luna Gradinšćak i Maja Berović

Grafičke novele

Tokom ovog festivala predviđena je izložba Mišićevih radova otvorenog tipa, kao i prezentaciju grafičke novele i uvod u naredno izdanje. Vredi naglasiti da su projekti Kulturnog udruženja srpske omladine realizovani uz podršku Srpske pravoslavne zajednice iz Trsta, potporu Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i Opštine Trst, ali i zahvaljujući doprinosu Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture Republike Srbije, banke ZKB kao i Centralne evropske inicijative.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here