Tanjug
Branislav Tiodorović

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio da dileme nema – opasnost od koronavirusa nije prošla.

– Imamo ozbiljnu i tešku situaciju, iako izgleda da nam opadaju brojevi. Visoka je cifra preminulih – rekao je on za Jutarnji program TV Prve i dodao da su mere koje je Krizni štab doneo – donete kako bi se očuvalo zrdavlje naših ljudi.

– Dakle, moramo na drugačiji način dočekati Novu godinu – rekao je Tiodorović i ponovio da su zabranjene organizovane proslave Nove godine, ali i reprize kako bi se postiglo da se ima što manje kontakata.

– Dogovorili smo se složno – nema proslave. Ugostitelji rade do 18 časova 31.12 i 1.1, a da se posle toga nastavi rad do 20 časova. Sve to važi do 11.1 kada se ponovo procenjuje situacija, pa ćemo videti hoće li se mere popuštati ili pooštravati – rekao je on.

Upitan da prokomentariše pisanje medija i prognoze da će u gradovima po Srbiji biti organizovano 500 ilegalnih žurki, dr Tiodorović kaže da to može biti veliki rizik u narednom periodu.

– Ali ja moram da kažem i da oni koji to organizuju treba da razmisle da su i oni na redu, a pitanje je hoće li za njih biti mesta u bolnicama – rekao je član Kriznog štaba i izneo podatak koji je njega šokirao.

– Pre neki dan umrla nam je devojka ’93 godište. Zar to nije strašno? Jeste da u bolnicama dominiraju stariji, ali je preko 60 odsto među zaraženima radno sposobnih. Da li mladi misle da su sigurni – nisu – istakao je on.

Ako se ilegalne žurke nastave, posle 20. januara imaćemo novi talas korone koji će biti isto tako žestok kao ovaj, smatra dr Tiodorović.

Na pitanje kada će se naši životi vratiti u normalu, on kaže da smatra da je u Srbiji već oko 30 stanovnika steklo imunitet na Covid-19, i da će uz vakcinaciju u januaru i februaru taj broj dodatno porasti.

Do kraja proleća imunitet bi trebalo da ima i oko 60 odsto stanovništva, a tada tek možemo razgovarati o vraćanju naših života u normalu, zaključio je on.

1 COMMENT

  1. Poštovani krizni štab, ležao sam na onkologiji na VMA skoro svaki dan je odlazilo dosta mladih pacijenata. Šta se sada dešava sa tim pacijentima, gde su oni. Gde su oni pacijenti iz SR. Kamenice, bio sam redovno u poseti bratovim sinu 99% njih je bilo na ti aparatima za kiseonik. Kada bi se zagrebalo po statistici od pre samo godinu dana bilo bi strašno ih i pročitati. Strašno što je to dete umrlo ali vi i dalje ne znate uzrok smrti i koji organi stradaju pa da sprečavate to. Samo se bavite vračanjem i statistikama. Ukoliko nemate snage prepustite mladima da uđu u borbu ništa nas neće lošije lečiti od vas izvikanih .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here