UN traže suđenje S. Koreji za zločine protiv čovečnosti

0

UN tvrdi da ima daokaze za decenijsko zlostavljanje stanovništva
 

Posle žučne debate, komisija Generalne skupštine UN usvojila je rezoluciju kojom se od Saveta bezbednosti traži obraćanje tom sudu zbog kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji – sa 111 glasova za, 19 protiv i 55 uzdržanih. O neobavezujućoj rezoluciji glasaće se u decembru u Generalnoj skupštini. Kina i Rusija, koje imaju prava veta u savetu, glasale su protiv usvajanja tog dokumenta.

 

Početkom godine istražna komisija UN objavila je izveštaj u kojem je ocenjeno da je situacija u oblasti ljudskih prava u Severnoj Koreji "premašila sve druge po trajanju, intenzitetu i užasima". Severnokorejski zvaničnik zadužen za UN i pitanja ljudskih prava Čo Miong Nam upozorio je na "nepredvidive i ozbiljne posledice" ukoliko rezolucija bude usvojena.

 

Pjongjang i njegovi saveznici žestoko su lobirali do poslednjeg minuta uoči glasanja protiv usvajanja rezolucije, navodeći da bi rezulucija protiv jedne zemlje postavila opasan presedan, posle kojeg bi i druge zemlje u razvoju mogle da budu slična meta.

 

U rezoluciji se navodi da je istražna komisija otkrila dokaze koji vode uverenju da su zločini protiv čovečnosti počinjeni u toj zemlji prema politici "najviših državih organa" sprovođenoj decenijama i poziva na sankcije protiv onih koji bi mogli da budu najodgovorniji za te zločine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here