Unija u ženskim rukama

0

Za dve sedmice, Škotska na referendumu odlučuje da li će i dalje da ostane u 307 godina staroj državi Ujedinjenog kraljevstva, a sva ispitivanja govore da će se ishod rešavati u poslednjim metrima trke i to – "za prsa".
Poslednje ispitivanje javnog raspoloženja uznemirilo je Vestminster koji je u bitku za spas Velike Britanije ubacio sva najteža oružja – od Bi-Bi-Sija do premijera, Dejvida Kamerona, lično.
Anketa najuticajnije britanske institucije za ispitivanje javnog mnjenja – DžuGov,
pokazuje značajan porast tabora pristalica otcepljenja Škotske.
Pre samo mesec dana blok protivnika nezavisnosti je imao prednost nad pristalicama napuštanja zajedničke države od čitavih 20 posto. Sada je taj procenat pao na pet odsto, sa tendencijom daljeg pada.
Vlada u Londonu plaši se da će odlaskom Škotske izgubiti globalni status kao velika vojna i ekonomska sila. Zastrašivanje Škotlanđana da će u slučaju otcepljenja, Škotska postati ekonomski, vojni i politički kepec, dostiglo je frenetične razmere.
Na škotskoj teritoriji nalazi se – u podmorničkoj bazi Klajd – centar britanskog sistema nuklearnog odvraćanja. Iz Brisela takođe traže da će, ako se izdvoji iz Unije, Škotska morati da se, u glomaznom procesu, ponovo kandiduje i izbori za mesto u EU.
Samo jedan segment stanovništva za sada se ne uklapa u trend stalnog jačanja fronta nezavisnosti.
– "Front odbijanja nezavisnosti" uzda se u podršku škotskih žena starijih od 60 godina, koje od početka kampanje uporno podržavaju ostanak u Uniji.
"Dejli mejl" od 3. septembra analizu o referendumu naslovljava sa "Sudbina britanske unije u rukama starijih žena", a slaže se sa većinom prognoza da će samo nekoliko hiljada glasova odlučiti pobednika i da škotske vremešne dame drže u rukama ključeve Unije.
Ankete sada pokazuju da će premijeru aktuelne škotske vlade u Edinburgu, Aleksu Salmondu, biti potrebno 3 do 4 odsto dodatne naklonosti birača da bi Škotska postala samostalna država. To je, kažu, sasvim dostižan cilj, budući da veliki broj neopredeljenih Škotlanđana pokazuje da će se ipak više njih opredeliti za nezavisnost Škotske.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here