EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kaže da Belorusiju uništavaju da bi se potom bacili na Rusiju.

– Nas ovde uništavaju da bi se zatim bacili na Rusiju. To je odskočna daska i moramo je uništiti. U tome se slažemo predsednik Putin i ja – rekao je Lukašenko za RT.

– To je veliko pitanje, razgovaraćemo. Ali reći ću šta je glavno. U Rusiji neki, često to vidim u medijima, govore: ‘Ah u Belorusiji, ah u Belorusiji’ . Ne u Belorusiji, nego ovde na zapadnoj granici. Vrše pritisak, uništavaju nas. Putin i ja smo se složili oko toga – rekao je on za tu TV posle mitinga podrške u Grodnom na zapadu zemlje.

Na pitanje kako se sada odvija njegova komunikacija sa Rusijom, on je kratko odgovorio – dobro.

Pauza u javnosti

On je objasnio i zašto je odlučio da napravi pauzu kada je reč o pojavljivanju u javnosti sve do današnjeg mitinga.

– Pošteno rečeno, znao sa da će tako biti. Bojao sam se sukoba u tom napetom trenutku. Oni (opozicija) su se za to i spremali: ‘Ako izađu pristalice Lukašenka razbićemo ih.’ Zato smo napravili pauzu, možda i previše – rekao je on.

Dodao je i da ga je Putin pitao zašto se tako dugo ne obraća građanima.

​- Hvala, Putinu, mom prijatelju koji takođe kaže: ‘Što ćutiš?’ . A ja mu kažem: ‘Čućeš uskoro’  – rekao je on.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here