Uništenje Hamasa nije rešenje

0


Najviši obaveštajni zvaničnik Pentagona Majkl Flin upozorio je da bi uništenje Hamasa samo moglo prouzrokovati da neko još opasniji zauzme to mesto. Ova ocena general-potpukovnika Flina, načelnika Odbrambene obaveštajne agencije, data je u trenutku kada su izraelski ministri signalizovali da se sveobuhvatni dogovor o okončanju dvadesetodnevnog sukoba u Gazi čini neuhvatljivim.
Najmanje 1.050 stanovnika Gaze, uglavnom civila, ubijeno je, kao i 43 izraelska vojnika i tri civila u ofanzivi koja je počela 8. jula. Flin je osudio Hamas što koristi svoje resurse da kopa tunele ispod granice kako bi napadao Izraelce, ali je sugerisao da uništenje te islamističke organizacije nije odgovor.

General Majkl Flin

"Ako bi se Hamas uništio i nestao, završili bismo verovatno s nečim mnogo gorim. Region bi završio s nečim mnogo gorim", rekao je Flin.
"Gora pretnja bi došla u vidu neke vrste sistema tamo, nešto kao ISIL", dodao je on, aludirajući na Islamsku državu koja je prošlog meseca proglasila "islamski kalifat" na teritoriji koju kontroliše u Iraku i Siriji.
U Pojasu Gaze živi 1,8 miliona stanovnika, gde nezaposlenost i siromaštvo dostiže oko 40 procenata. Oni se nadaju ukidanju blokade koju su im Izrael i Egipat nametnuli. Izraelski zvaničnici su, međutim, hteli da tokom prekida vatre nastave rušenje mreže tunela. Osvrćući se na izglede za mir u regionu, Flin je rekao otvoreno: "Hoće li biti mira na Bliskom istoku? Ne za mog života."
Hamas je pristao na 24-časovno humanitarno primirje u Gazi, pred današnji ramazanski Bajram, veliki muslimanski praznik. Izrael je kasno sinoć ponudio 24-časovno primirje, ali je Hamas to najpre odbio, ispalivši još raketa na Izrael. Kao odgovor, izraelska vojska je nastavila bombardovanje Gaze u kojem je poginulo sedam Palestinaca.

 

Egipat uništio Hamasovih 13 tunela

Egipatska vojska saopštila je u nedelju da je uništila još 13 tunela koji povezuju Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze, tako da je ukupan broj uništenih tunela 1.639! Militantna palestinska grupa Hamas, koja je glavna sila u Gazi, koristi te tunele za krijumčarenje oružja, hrane i novca u enklavu koja se nalazi u blokadi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here