Pixabay.com

Tokom pandemije korona virusa, odnosno restriktivnih mera koje je većina zemalja širom sveta uvela u borbi protiv ove pošasti, skočila je upotreba piraterije, ukazuje međunarodna kompanija “Muso” koja se bavi praćenjem piraterije.

Širom sveta je skočilo posećivanje sajtova sa piratskim filmovima, a u tome prednjače Italija i Indija.

U Italiji je u martu ove godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, poseta piratskim sajtovima porasla za 55 odsto, a u Indiji za 63 procenta.

Zatim sledi Španija sa skokom od 50 odsto, te Portugal sa 47 i Kanada sa 45 odsto.

Zanimljivo je da je poseta piratskim sajtovima povećana i u Velikoj Britaniji za 43 odsto, a u SAD i Francuskoj za 41 procenat. U donjem delu liste nalaze se: Nemačka sa skokom od 36 odsto, Rusija sa 18 i Brazil sa “svega” 11 procenata.

Piraterija će naneti štetu filmskoj industriji, usled korona virusa, u visini od oko pet milijardi dolara, procenjuje “Muso”, ukazujući da se radi o konzervativnoj proceni.

“Muso” je zapazio da je u porastu poseta sajtovima sa piratskim filmovima, uz istovremeno smanjenje “striming” sajtova, jer nema sportskih prenosa.

Zbog smanjenog broja sportskog sadržaja ilegalne OTT TV usluge proširile su svoju ponudu na sadržaj sa serijama i filmovima.

Istraživanje kompanije “Muso” pokazuje da su mere ograničenja slobode kretanja podstakle poslovanje “Netfliksa” i sličnih ponuđača striming usluga, ali pre svega piratskim sajtovima.

Takođe je i softverska piraterija u porastu, ali na nižem nivou od filmske.

Svi ovi pokazatelji nisu pozitivni jer ostavljaju dovoljno prostora za prevaru korisnika piratskih usluga, pa je preporuka da se koriste samo usluge legalnih distributera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here