Lična arhiva
INICIJATIVA IZ BEČA: Samodoprinos da sve ulice u selu budu asfaltirane

Iako su rodno mesto odavno napustili, Urovčani koji rade širom Evrope, najveći broj njih u Austriji, ne zaboravljaju odakle su potekli i rešeni su da onima koji su ostali u negotinskom kraju olakšaju i ulepšaju život, pa nesebično doniraju sredstva za rešenje nekih problemi u njihovom selu. Okupljeni u Evropskom udruženju prijatelja Urovice (EUPU) Austrija trude se da redovno održavaju kontakt s maticom, da svoje jedinstvo očuvaju organizovanjem različitih manifestacija i da pomognu zavičaju.

Udruženje je nedavno održalo sastanak, na kome je analiziran rad u prošloj godini.

Istaknuto je da je udruženje u saradnji sa Mesnom zajednicom Urovica prikupilo dobrovoljni prilog za asfaltiranje nekoliko ulica, pa je tako završeno asfaltiranje najduže ulice Valja Mare, duge 1.700 metara. Takođe, na inicijativu druženja porušena je stara oronula zgrada u centru sela, i na tom mestu je urađen tampon od 900 kvadratnih metara, koji će biti asfaltiran i pripremljeni za pijacu i druge manifestacije u selu.

U Udruženju ističu odličnu saradnju s Mesnom zajednicom Urovica i sa rukovodstvom opštine Negotin jer su otvoreni za komunikaciju i pomažu da se realizuju brojni projekti u Urovici.

DOBRA SARADNjA: Čelnici EUPU sa Vladimirom Veličkovićem (prvi sleva), predsednikom opštine Negotin na ranijem skupu u Beču

– Inicijatori smo uvođenja samodoprinosa ili prikupljanja dobrovoljnog priloga za kompletno asfaltiranje svih ulica u selu, a sredstva bi bila namenjena za uređenje infrastrukture na nivo trogodišnjeg ili petogodišnjeg plana – kažu u ovom udruženju.

Planovi su ambiciozni, pa će se u EUPU potruditi da se uredi rečno korito u centru sela, izgradi igralište za male sportove, proširi pošta, otvori ispostava Poštanske štedionice sa bankomatom.

Tu nije kraj, pa Urovčani obećavaju i nabavku sanitetskog vozila za ambulantu u selu, vatrogasnog vozila od donatora u Austriji , kao i vozila za prikupljanje smeća.

Značajna sredstva, 2.500 evra, EUPU je doniralo za Fudbalski klub Urovica, a sredstva će se potrošiti za takmičenje u Okružoj ligi Bor i opremanje svlačionica kako bi fudbaleri imali bolje uslove za treninge. Ne zaboravljaju Urovčani ni komšije pa je udruženje doniralo pomoć socijalno ugroženim porodicama u selu, u vrednosti od 1.300 evra.

Dani dijaspore prethodni put održani 2019.

Nastavak tradicije

Na sastanku je konstatovano je da, zbog korona mera prošle godine nisu mogle da budu organizovane brojne tradicionalne manifestacije, ali je dogovoreno organizovanje jedne manifestacije u maju ili junu, a zatim održavanje Dana dijaspore 9. jula u Urovici. U planu su jesenja igranka EUPU sa prijateljima u Beču i doček Nove 2023. godine.