EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti primio je pismo od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u kome ga obaveštava da je kroz paket makrofinansijske pomoći za Kosovo, na ime zajmova za koncesije od EU, opredeljeno do 100 miliona evra za oporavak privrede koja je u teškom finansijskom stanju usled pandemije koronavirusa, javlja Koha.

U pismu predsednica EK, govoreći o pandemiji Covid-19 koja je zahvatila Kosovo, naglasila je da je potpuno svesna teške finansijske situacije za privredu u razvoju, kakav je slučaj sa Kosovom“, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

„Makrofinansijska pomoć EU, kao posledica toga rešava hitne potrebe, pomažući u održavanju ekonomske i finansijske stabilnosti Kosova i stvarajući politički prostor koji će vam omogućiti da preduzmete odgovarajuće mere za odgovor na krizu“, navela je u pismu predsednica EK.

Naglasila je da će Evropska komisija narednih dana blisko sarađivati sa Evropskim parlamentom i Savetom Evrope kako bi brzo odobrili predloženi paket makro-finansijske pomoći.

„EU je već pokrenula pomoć od 68 miliona evra za Kosovo za rešavanje trenutne zdravstvene krize i ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja pandemije. Pored toga, EK je ove nedelje predložila paket od tri milijarde evra makro-finansijske pomoći, koji uključuje Kosovo zajedno sa devet drugih EU partnera za zemlje u procesu proširenja i susednih regiona. Kroz ovaj paket Kosovo će imati koristi od zajmova za koncesije od EU do 100 miliona evra“, navela je Fon der Lajen u pismu Kurtiju.

4 COMMENTS

  1. Samo ih vi podržavajte i dalje mazite svoje čedo. Nemojte se čuditi kada vam vrate terorističkim napadima.

  2. hahahahaha, pa koliko ce samo otici u privredu, a koliko u trgovinu drogama, oruzjem, ljudima..
    Clown world!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here