PKS

Privredna komora Srbije, zajedno sa bankama, priprema predlog mera fiskalnog rasterećenja kompanija i sektora privrede čije je poslovanje ugroženo pandemijom COVID 19,  dogovoreno je na sastanku predsednika PKS, Marka Čadeža, Udruženja finansijskih institucija PKS, Udruženja banaka Srbije i poslovnih banaka – Erste banke, Komercijalne banke, Raiffeisen, Poštanske štedionice, UniCredit i Eurobank. Predložene mere biće upućene Vladi Srbije i Ministarstvu finansija. 

– Cilj nam je da što bolje upoznamo Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Narodnu banku Srbije sa problemima i potrebama privrede. Neophodno je spremiti mere koje bi rasteretile privredu, pomoći kompanijama da održe kontinuitet poslovanja, redovno isplaćuju zarade zaposlenima i servisiraju druge obaveze. Nesumnjivo je da su u ovom trenutku najugroženiji sektori hotelijerstva, logistike i ugostiteljstva, ali se ne sme ograničavati samo na ove sektore već biti u pripravnosti da se reaguje i u drugim branšama – rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke, istakao je da će ta banka, u saradnji sa nadležnim institucijama u Srbiji, preduzeti neophodne mere da ublaži posledice negativnih uticaja Korona virusa na srpsku privredu.

Pohvalio je pravovremene mere Narodne banke Srbije koja je smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i spremnost Privredne komore Srbije i Udruženja banaka da u kratkom roku organizuju sastanak i okupe sve ključne institucije radi zajedničkog delovanja.

Dogovoreno je da se, nakon usaglašavanja konačnog predloga mera, održi sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Na sastanku u PKS analizirane su i mere drugih država koje je kriza izazvana Korona virusom ranije pogodila i u širem obimu kao što su – Austrija, Italija, Hrvatska, Francuska, Velika Britanija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime