Uskoro prijave zbog lošeg trošenja budžeta

0

 

Radoslav Sretenović

 

"Samo nam dozvolite malo strpljenja da do kraja godine uradimo svoj posao", poručio je Sretenović domaćim medijima, koji ga, kako je kazao, svakodnevno zovu interesujući se kada će biti podnete prekršajne prijave, koje je najavljivao proteklih dana.

Komentarišući izjave nekih ministara da su oni radili dobro, a da su DRI i njeni revizori pogrešili u sačinjavanju izveštaja o trošenju budžeta za 2008. godinu, Sretenović za Televiziju B92 rekao da su ministri mogli da daju primedbe u toku rada revizorskog izveštaja i kasnije na dostavljen predlog izveštaja, što oni nisu učinili.

 

Više od 20 prijava

 

Sretenović je pre dva dana najavio da će DRI podneti više od 20 prekršajnih prijava protiv korisnika budžeta koji su u 2008. kršili zakone. On je rekao da će se najviše prijava odnositi na kršenje Zakona o budžetskom sistemu i javnim nabavkama. Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da, zbog zastarelosti predmeta, odgovorni za prekršaje ne budu sudski gonjeni.

Državna revizija proveravala je trošenje novca kod 18 institucija ali samo za službenike Ministarstva infrastrukture, Uprave carina i Poresku upravu neće biti prekršajnih prijava.

"Ni jednog trenutka ja nisam dobio nove dokaze, koji bi me uverili da je došlo do greške… Dakle, nema greške", naglasio je Sretenović.

 

Upitan da li će izbeći odgovornost bivši ministri, jer je revizorski izveštaj obuhvatio 2008. godinu, kada je kabinet Vojislava Koštunice nasladila vlada Mirka Cvetkovića, Sretenović je istakao da je zakonska obaveza DRI da ustanovi odgovornost i pređašnjih i sadašnjih ministara.

"Dakle, moramo da utvrdimo ko je odgovorno lice u tom periodu", rekao je državni revizor.

Na pitanje da li je bilo pritisaka političara na DRI da ublaži stavove u svom izveštaju, Sretenović je odgovorio da toga nije bilo, ukazujući da "nema privilegovanih".

 

Pošto je u budžetu za 2010. godini planirano više sredstava za DRI nego u tekućoj godini i u nadležnosti državnog revizora je 8.953 korisnika sredstava državne kase, Sretenović je rekao da je tačno da je povećan iznos sredstava za rad DRI u narednoj godini, zbog planiranog povećanja broja kadrova, ali nije namenjen za povećanja plata zaposlenih u toj instituciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here