Uskoro vinjete za autoban

0

Evropska komisija prihvatila je nemačku inicijativu za postepeno uvođenje jedinstvene putarine koju će plaćati vozači putničkih automobila sa stranim tablicama u tranzitu kroz Nemačku, saznaje nedeljnik "Fokus". Najvažnije pitanje jeste da ni u kom slučaju ne sme da dođe do diskriminacije vozača iz pojedinih zemalja.
Plan nemačkog ministra saobraćaja Aleksandera Dobrinta bio je napadan baš zbog toga što se govorilo da je pre svega namenjen da se novac uzme od stranaca.
U Briselu kažu da mnoge zemlje EU nemaju nikakve dugoročne planove o tome kako da finansiraju svoje autoputeve, pa je zato dobro da se Nemačka usudila da krene u taj proces.
Vlada u Berlinu planira da uvede izmene i u naplatu putarine za strane kamione i druga teretna vozila. Trenutno postoje dodaci na putarinu koji zavise od toga u koju kategoriju izduvnih gasova spada neko vozilo. Iznos ovog dodatnog opterećenja će od 1. januara 2015. godine biti snižen, a nadležno ministarstvo namerava da se na svim putevima u Nemačkoj uvedu podjednake takse, što sada nije slučaj. Vlada će tokom ovog leta doneti potrebne zakonske akte za sprovođenje ove odluke, pa bi ona mogla da bude sprovedena do kraja godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here