Uspon “nove desnice” u Mađarskoj

0

 Ulaze u parlament: Mađarska desničarska partija Jobik
 

List ističe u reportaži da desničarske mađarske stranke održavaju skupove po manjim mestima širom zemlje i da ti skupovi "deluju zastrašujuće", a ikonografijom najviše podsećaju na skupove mađarskih nacista četrdesetih godina 20. veka.

Najveća desničarska partija, Jobik, na putu je da postane druga najveća stranka u parlamentu nakon parlamentarnih izbora sledeće nedelje, navodi list.

Desnica je populističkim porukama i kritikama na račun politike prethodne vlade u ekonomskoj sferi osvojila podršku velikog dela birača. Međutim, njeni članovi često umeju da prave "verbalne ispade" komentarima usmerenim protiv Jevreja ili na temu romskog pitanja, ukazuje "Sandej telegraf".

Zvaničnici Jobika, međutim, tvrde da oni samo "otvoreno govore o problemu pola miliona Roma u Mađarskoj", kojima "treba pomoći da se izvuku iz siromaštva", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kritičari se plaše da bi uspeh Jobika na izborima mogao praktično da dovede do izopštenja Mađarske iz evropske porodice naroda, dodaje britanski list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here