Ustaše decu nosile na noževima

0

Na današnji dan 1941. godine kostajničke ustaše su počinile strašne zločine u selima u opštini Kozarska Dubica, a najviše je stradala porodica Jandrić.
Muškarci su većinom bili u ustanicima, pa nisu stradali, ali su ustaše zato bes iskalile nad ženama i malom decom, podsećaju iz Udruženja Jadovno 1941. U selu Čitluk živela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića i zlikovac je sekirom odsekao njegovom sinčiću obe ruke. Tada su ustaše ubile decu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić, navodi se u knjizi Dragoja Lukića "Rat i djeca Kozare".
Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kada je videla da kuća gori utrčala je i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorela. I u Vodičevu je tada sve gorelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu ćerku, a na kraju i nju.

Na redu Leposavić
Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije drži budno oko nad srpskim opštinama. Nakon odluke o Srećku Spasiću, Agencija se pozabavila nabavkom vozila u opštini Leposavić. Tokom pregleda i ispitivanja dokumenata tenderskog dosijea, Agencija je na svom sajtu objavila da je "pronašla neke podatke koje nisu u skladu sa važećim propisima Kosova".

Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje dece. Najstarije je imalo devet godina.
"U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 dece koja su poklana u podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje dece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest meseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim", piše u knjizi Dragoja Lukića.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here