pixabay.com

Kupovina polovnih automobila uvek je praćena određenim rizikom, s obzirom na teškoće u proceni kako je vozilo održavano.

Ipak, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolju cenu prilikom pregovaranja. Iako pregovaranje zahteva određenu veštinu, moguće je postići smanjenje cene automobila do čak 20 odsto u odnosu na njegovu oglašenu vrednost. Stručnjaci za istoriju automobila iz CarVertical-a dele korisne savete o komunikaciji s prodavcima i efikasnom pregovaranju.

Svaki model automobila ima svoje slabosti koje bi trebalo unapred da prepoznate. Proučite online recenzije o vozilu koje želite kupiti kako biste se upoznali s potencijalnim problemima i manama. Iako osećate uzbuđenje zbog automobila, suzdržite se od iznošenja ovog osećaja prodavcu, jer bi to moglo otežati pregovaranje.

Prepoznajte nedostatke

Svaki automobil ima svoje nedostatke, čak i ako je u privlačnom stanju. Identifikacija korozije, nefunkcionalne elektronike, istrošenih guma, curenja tečnosti, ogrebotina i udubljenja može biti relativno laka, bez obzira na vaše poznavanje mehanike.

Nakon što ste osmotrili spoljašnjost i unutrašnjost vozila, obavezno obavite testnu vožnju. Ova faza pruža dragocene informacije o automobilu koje ne biste mogli dobiti na drugi način. Testirajte automobil u različitim uslovima i pri različitim brzinama. Pokušajte sve prenosne odnose, osigurajte se da kočnice rade bez problema i slušajte da li dolazi do bilo kakvih neuobičajenih zvukova iz motora.

Čak i o najmanjim problemima treba razgovarati s prodavcem, jer će to omogućiti pregovaranje o konačnoj ceni.

Provera kilometraže

Prodavci obično imaju više informacija o vozilima od kupaca. To neravnotežno znanje može im dati prednost tokom pregovora, osim ako se odlučite dublje istražiti prošlost automobila. Provera istorije vozila online može vam pružiti informacije o prethodnom krivotvorenju kilometraže, prošlim štetama, promenama vlasništva, servisima i drugim korisnim podacima.

– Kada kupac pronađe istorijske podatke ili dokaze o nezgodama, to može biti od pomoći tokom pregovora. Provera istorije polovnih automobila je ključna, a odsustvo ovih informacija može rezultirati plaćanjem prevelike cene za vozilo u lošem stanju – ističe Matas Buzelis, stručnjak za automobile i glavni komunikacijski direktor u CarVertical-u.

Rezultati njihovih istraživanja pokazuju da je čak 15.2 odsto svih pregledanih automobila na njihovoj platformi imalo lažno prikazanu kilometražu, dok je više od polovine (52.3 odsto) imalo neke vrste oštećenja. To ukazuje na realnu mogućnost da kupite automobil s prikrivenom kilometražom ili prethodnim popravkama po jeftinijoj ceni.

Pregovaranje s privatnim prodavcima često je lakše nego s trgovinama automobilima. Ugledne auto kuće obično detaljno pregledavaju automobile pre prodaje, stoga dobro znaju koliko određeni model vredi i obično neće značajno smanjivati cenu. Ipak, to ne znači da ne možete pregovarati s njima.

– Nažalost, magični popusti ne važe za polovne automobile u auto kućama. Ako je vozilo već prihvatljivo cenjeno, dobijanje dodatnih popusta može biti izazovno. Ipak, zavisno o stanju vozila i početnoj ceni, moguće je postići smanjenje i do 20 odsto – objašnjava Buzelis.

Čak i kad prodavac pristane na smanjenje cene, neka vozila jednostavno ne vrede toliko. Kupci bi trebalo da razmišljaju dugoročno i da uzmu u obzir potencijalne troškove održavanja, kao i vrednost vozila za nekoliko godina unapred. Nikome nije u interesu kupiti vozilo koje će brzo izgubiti vrednost i postati teško prodati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here