Tanjug

Patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Pećkoj patrijaršiji, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice.

Tokom svečanosti na kojoj je uveden u tron, patrijarh Porfirije služio je liturgiju sa više vladika.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

– Mnogi će danas govoriti o miru, a čitavom svetu neretko žele nemir. Program naše Crkve i ovoga patrijarha je mir, samo mir – praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži. Mir kao jedina mogućnost opstanka.

Treba svi na Balkanu da znaju da su naša deca nama ovde najbitnija i mi moramo da im obezbedimo mir. Zato sa ovoga svetom mesta poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – čuvajmo jedni druge, mir je deo Božjeg promisla za ljudski rod i ceo svet – kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije (svetovno ime Prvoslav Perić) rođen je u Bečeju 22. jula 1961. godine, a za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 18. februara prošle godine.

Patrijarh Porfirije izjavio je neposredno po stupanju na tron da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti stradalni Srbi na Kosovu koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.

– Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama – rekao je patrijarh Porfirije nakon ustoličenja na mesto patrijarha u beogradskoj Sabornoj crkvi Arhangela Mihaila.

Patrijarh Porfirije je postao prepoznatljiv po veštinama komunikacije i javnom istupanju povezanim sa popularnom kulturom.

Nakon liturgije pomirenja sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, Ohridskom arhiepiskopijom u maju ove godine, patrijarh Porfirije je saopštio da SPC priznaje njenu autokefalnost.

On je u avgustu ove godine potpisao Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore, čime je regulisan pravno-imovinski status SPC u toj zemlji.

Manastir Pećka patrijaršija osam vekova pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save.

Posle uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na srpske arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do danas.

Ustoličenje prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije, patrijarha Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine.

Kasnije su ustoličeni njegovi naslednici na tronu Svetog Save – patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine, patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine, patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine.

Tu su ustoličeni i patrijarh Pavle (Stojčević) u julu 1994. godine, kao i patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here