Ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji u aprilu

0

"Tada će početi Sveti arhijerejski sabor, a nastavak će biti u Beogradu", rekao je patrijarh novinarima u sedištu niške eparhije.

 

Patrijarh je kazao da će u Pećkoj patrijaršiji biti i stranih gostiju i da je to dobro, jer će moći da vide stanje na Kosovu i šta znači Pećka patrjaršija za srpsku crkvu i srpski narod.

Govoreći o odnosima Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, srpski patrijarh je naglasio da smo "uvek činili sve da taj problem prevaziđemo". Dodao je da u rešavanju problema sa Makedonskom crkvom "sada postoji novi problem jer postoji i nova zvanična crkva koji svi narodi priznaju (Ohridska arhiepiskopija)".

"Sada će trebati napora i sa njihove strane da međusobno reše taj problem. Naša vrata su otvorena, moja je želja da nađemo rešenje", dodao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je napomenuo da "smo mi najbliži jedni drugima, da imamo zajedničku istoriju, kulturu, jezik" i da "to što se ranije događalo nije bilo normalno".
 

Govoreći o nepriznatoj Crnogorskoj crkvi, patrijarh je istakao da je to neozbiljna zajednica koju, nažalost, država podržava, ali koja ima malu podršku naroda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here