Utemeljen novi odbor u dijaspori

0

 

Sa osnivačke skupštine

Veče je počelo odlomkom iz predstave "Kolubarska bitka", po tekstu Dobrice Ćosića, koju su sjajno izveli glumci pozorišta Horizont iz Badena, da bi potom učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku učiteljice Snežane Šaronjić izveli kratak program. Svoje recitatorsko umeće pokazali su Anastasija i Tamara Ružić, kao i Nikola Pantelić.

Dr Papović je pozdravio sve prisutne, posebno goste iz Republike Srpske, zahvalio se svima što su došli u tako velikom broju, a usledio je i blagoslov sveštenika dr Miroslava Simijonovića, da bi zatim Papović označio osnivanje 50. odbora SPKD Prosvjete u dijaspori.

Ninković sa gostima

Gosti iz matice, rodoljubi baš onakvi kakvi su bili i oni koji su pre 112 godina osnivali Prosvjetu, pokazali su da su na visini poverenog zadatka.

Bivši učenici

Zanimljivo je da su dr Mastilović i profesor Vučković, kao i braća Papović, bili učenici Hadži Velemira Avdalovića, koji se posebno zahvalio bračnom paru Ninković, Zdenku i Koviljki, vlasnicima jedine srpske knjižare Stani u Švajcarskoj, koji su bili domaćini gostima iz otadžbine, a tokom posete pokazali im i znamenitosti Ciriha.

Profesor Hadži Velemir Avdalović, potpredsednik Glavnog odbora SPKD Prosvjeta u Istočnom Sarajevu, govorio je o počecima, nastanku i značaju ovoga društva, naglasivši da je Glavni odbor ukazao poverenje dr Papoviću, da bude poverenik Prosvjete u Švajcarskoj, sa čime su se svi prisutni složili.

Docent dr Drago Mastilović, istoričar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta i Istočnom Sarajevu, predstavio je izdavačku delatnost Prosvjete, zadržavši se ukratko i na sopstvenim delima, naročito na knjizi "Između srpstva i jugoslovenstva".

Dragutin Papović, profesor i pesnik, član OO SPKD Prosvjeta iz Gacka, predstavio se sa dve svoje pesme, dok je Radomir Vučković, profesor predsednik OO SPKD Prosvjeta Gacko, govorio o značaju očuvanja srpskog jezika i ćirilice.

Nakon zvaničnog dela programa, nastavljeno je druženje uz bogat meni koji su pripremili naši poznati ugostitelji Ranko Aćimović i Vojo Kilibarda.

Utisak koji su posetioci mogli da steknu jeste da je Prosvjeta i te kako potrebna, baš kao i pre 112 godina, i da je njeno delovanje neophodno i u dijaspori jer se u rasejanju vrlo brzo gubi nacionalni identitet, koji se ne može sačuvati ako se ne sačuva jezik i ćirilično pismo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here