EPA/Sascha Steinbach
Ilustracija

Austrijska vlada utvrdila je plan za usvajanje zakona za planirano uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, koja bi počela da se primenjuje od februara naredne godine.

U nedelji od 6.decembra nacrt zakona bi trebalo da bude završen i poslat na četvorodnedeljno razmatranje.

Taj zakon potom može biti upućen na usvajanje u parlament kako bi stupio na snagu od početka februara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Austrija je jedna od prvih zemalja koja idu u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama diskutuje, smatra ministar zdravlja Volfgang Mikštajn dodajući da se radi o dalekosežnoj meri, zbog čega je važno da zakon bude postavlen na širokoj osnovi i da što više delova društva bude uključeno u proces.

Najpre će Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler 30.novembra pozvati eksperte iz nauke, ustavnog prava, zdravstva, službe za ustavna pitanja, komisije za bioetiku, kao i predstavnike Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos na okrugli sto.

Narednih nedelja biće organizovani dalji razgovori sa ekspertima i predstavnicima interesnih grupa, kao i socialnim partnerima i civilnog društva.

Mikštajn je kazao da podsticaji za vakcinaciju deluju, navodeći da je do sada vakcinisano 70 odsto stanovništva barem delimično i dve trećine ima dovoljnu zašitu od težeg oboljenja.

– Međutim znamo da to nije dovoljno. Moramo učiniti sve kako bi se zaštili od novih talasa infekcije – poručio je on.

Edštadler je istakla da je za najavljenu obaveznu vakcinaciju potrebna solidna zakonska osnova.

– Uvođenje obavezne vakcinacije jeste upliv u osnovna prava građana, ali je neophodan i opravdan korak imajući u vidu dramatičnu situaciju – rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here