Uveli tulipani

0

Dejan Lukić

Dva krupna događaja obeležila su proteklih dana globalnu pozornicu. U Pragu su se Medvedev i Obama složili da malo skrešu broj nuklearnih glava. Krupna vest. Drugi događaj je od još šireg planetarnog značenja.

 

Na "Javnom servisu EVROPSKE Srbije" (za razliku od Tunguske Srbije) zvanično je najavljeno vreme "žutih traka", prvi put od Hitlerove "Kristalne noći" – pogroma nad Jevrejima.

Žute trake vešaće se od sada na rukave nepodobnim vinovnicima verbalnog delikta. Od sada, tako stoji u saopštenju -pazite dobro – u JAVNI SERVIS države Srbije neće biti propuštani kriminalci verbalnog delikta. Pa makar bili i visoke partijske ličnosti – iz opozicije, podrazumeva se.

 

Prvi dobitnik žute trake je Velimir Ilić, zbog vređanja, u emisiji RTS-a, zvaničnog papagaja vladajućeg DS-a Jelene Trivan. Za uvredu na Javnom servisu od sada, dakle, neće suditi redovni sud po eventualnoj tužbi uvređenog i opanjkanog. Ukinuo Aleksandar Tijanić! Čovek za sva vremena, sve vlade (Od Oktobarske revolucije), sve ideologije i sve valute. Lapsus lingve i – žuta traka!

Čudo neviđeno! Ali, ne, nisu ni Medvedev, ni Obama, ni Tijanić, moj "Utisak nedelje". Moj utisak je Kirgizija i njen svrgnuti predsednik Kurmanbek Bekijev koga je ulična kontrarevolucija oterala sa vlasti na ista način na koji ga je njegova "revolucija tulipana" dovela na vlast (2005), američkim novcem i legijama Soroša.

Kotrarevolucija u Kirgiziji, u srcu geostrateške borbe velikih (Amerika-Rusija-Kina) za energiju, jeste treći poraz "obojenih" revolucija u kratkom vremenu. U Kijevu je Viktor Janukovič (u februaru) na predsedničkim izborima otpravio u istoriju američkog vazala Juščenka. Kolateralni fenomen pada ukrajinske "oranž revolucije" jeste i poruka Sorošovim legionarima "demokratije" iz Beograda da su džaba farbali u Kijevu.

Ako se sećate, dotični su, pre nego što su ih poslali u Ukrajinu da dižu revoluciju, obučavani u Budimpešti novcem CIA i američkim instruktorima tehnici izvođenja "demokratskih" državnih udara.

Posle Ukrajine, faktički se sasušila i "revolucija ruža" u Gruziji. Obavljač američkih radova u Zakavkazju Mihail Sakašvili ne proviruje ni iz mišje rupe od kako su mu Rusi održali lekciju i pride uzeli Abhaziju i Južnu Osetiju.

Rusko "njet" u Zakavkazju i novi proruski čovek u Ukrajini, bacili su, takođe, na duboko zamrzavanje projekte ovih obojenih revolucija da NATO pakt dovedu u Podmoskovlje.
I evo sada pade i Kirgizija gde je Bakijev, pored toga što je energetski bogatu zemlju bio potopio u korupciju i nepotizam, počeo da pod ruskim nosom igra američku igru.

Amerikanci u Kirgiziji imaju bazu Manas, vitalnu logističku aveniju za vođenje rata u susednom Avganistanu. Bakijev je početkom godine "zapretio" da će bazu zatvoriti dok od Amerikanaca nije iskamčio troduplu godišnju rentu (60 miliona dolara) i pomoć Ujka Sama od 100 miliona dolara. Sve je to učinio samo što je bio potpisao ugovor o izdašnoj ruskoj pomoći Kirgiziji i (inkognito) obećao da će Manas zatvoriti.

I u Kremlju su upaljene crvene lampice. Slučajno ili ne, Bakijeva je ulica počistila iz Biškeka odakle je pobegao glavom bez obzira.

Vođa narodnog pokreta Reza Atunbajeva, bivši student Moskovskog univerziteta, prvo što je učinila bio je telefonski poziv Vladimiru Putinu. "Njujork tajms" je zaključio:

 

"Geopolitička inercija u Kirgiziji obavila je krupan posao za Rusiju, zadala bolan udarac evro-azijskim planovima SAD i prebacila sve karte u ruske ruke."

Eto zašto su uveli tulipani u Kirgiziji moj "Utisak nedelje".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here