Uz recept i lepa priča

0

K. K. Tadić
Učesnice kursa
 

Nedavno je održan kurs pripremanja slavskog kolača. Decenijska iskustva u pripremi slavskog kolača koja je Jagoda prezentovala kao i sitni trikovi koje treba znati u svakom slučaju su vredni pažnje, a najvažnija su objašnjenja ključnih mesta i samo pravljenje slavskih figura. Svaka figura ima svoje značenje i svoju priču, i svakoj ženi je ostavljeno da sama odluči šta će i koliko će staviti na slavski kolač. Na kursu su sve prisutne žene mogle da naprave figurice koje se stavljaju na slavski kolač i da ih na kraju ponesu kući. Pored pripreme slavskog kolača, vredne članice Kola srpskih sestara su pripremile i zakusku za učesnice kursa.

Pored praktičnog dela u kome do detalja objasni šta i kako treba raditi, Jagoda uvek ispriča i neku interesantnu priču vezanu za narodne običaje.

Na kursevima se uglavnom pojavi dvadesetak pretežno mladih žena što je, kako smatra Jagoda, pravi broj. Kursevi se često održavaju i besplatni su, pa nije redak slučaj da ga neka žena ponovi.

Žito u svakom domu

Pored kursa spremanja slavskog kolača članice organizuju i kurseve pripremanja slavskih obeležja i prosfora, šaranja vaskršnjih jaja, pripremu posne hrane, pripremu raznih vrsta pita i kolača, posebno spremanje slavskog žita, a sve sa ciljem da se u svakom domu gde su Srbi na pravi način slavi slava, kao i da se na pravi način proslavljaju veliki crkveni praznici.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here