Vesti

Pravoslavci širom Australije proslavili su Vaskrs, a svečarskom, prazničnom raspoloženju doprinele su slike ispunjenih hramova.

Episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je Vaskršnje jutrenje u hramu Svetog Kneza Lazara u Aleksandriji.

U današnjem broju “Vesti” objavljujemo Vaskršnju poslanicu u celosti:

“Svemu sveštenstvu, sveštenomonaštvu, monaštvu i blagovernom svetosavskom narodu Božijem bogomspasavane Mitropolije australijsko-novozelandske Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!

Draga mi duhovna deco po blagodati episkopstva,

Najdublji, najsudbonosniji potres u istoriji roda ljudskog, potres koji je iz temelja tektonski pomerio, srušio i razorio satansko carstvo zla – paklenu trijadu greha, smrti i đavola, jeste praznik Vaskrsenja Hristovog!

Da, braćo i sestre, Vaskrsenje Hristovo je najveći duhovni seizmički događaj, potres u rodu ljudskom, kojim su jednom za svagda izmenjeni tokovi ljudske istorije. Reči, “ustade nije ovde” (Mk. 16,6) izgovorene Svetim Arhistratigom Gavrilom, nastavak su – ostvarenje su one načelne nazaretske blagovesti upućene Presvetoj Bogorodici – raduj se blagodatna, Gospod je s tobom!

I zaista, Gospod pohodi zemlju, Vaskrsenjem Svojim obradova vaseljenu, uvede nas u radost duhovnog proleća, u radost Svoga neprolaznog dana, u radost života! Jer, kao što u starom Adamu svi umiru, po bogonadahnutoj blagovesti Svetog apostola Pavla, u Hristu će svi oživeti (1 Kor 15,22).

Zbog toga, radujmo se, braćo i sestre, radošću Hristovom! Vaskrsenje Hristovo jeste nova Pasha, novi put i prolaz – sam Hristos, Koji nas oslobodi carstva tame i porobljenosti duhovnom faraonu, koji nas povede u „zemlju obećanu“, u Carstvo Božije, u zagrljaj Trojičnog Boga!

Imajući ovu utehu i uverenje, prizvani smo ove pashalne noći, ovog nedeljnog praskozorja, kao nekada Mironosice, da hitamo u susret jedni drugima i da svetu objavljujemo da Hristos Vaskrse! Da to činimo sa apostolskim oduševljenjem, sa radošću i verom. Da budemo ubedljivi, da otklonimo od sebe svaku setu, svaku brigu, svaku sumnju i da sav naš teret Hristu Bogu Vaskrsitelju i Preporoditelju predamo!

Da nije ove Vaskršnje noći, ovoga Praznika nad praznicima, čemu bi se radovali u ovome svetu? Kakav bi bio smisao našeg života na zemlji, našeg rada, brige i truda kada bi smrt imala konačnu reč nad čovekom?! Zato, okupljeni u našim svetim hramovima širom Australije i Novog Zelanda, u bratskoj slozi, ljubavi, jedinstvu i miru, oprostivši jedni drugima povrede i uvrede, uzdignimo naša srca gore liturgijskim „gore imajmo srca“ da bi ugledali Pobednika! Da bi ugledali Onoga koji je razvio nad grobovima ljudskim blistavi barjak pobede, pobede nad smrću, nad grehom i demonima! Onoga, Koji je svojom smrću smrt uništio i svima u grobovima, svima nama u duhovnim i fizičkim grobovima, život darovao!

Sva ova pobeda, sav kapital ove pobede nam se blagodatno dariva u Svetoj Crkvi, u svetim tajnama i svetim vrlinama Crkve, u životu u Bogu i po Bogu. Zato, hitajmo braćo i sestre u naše hramove, dovodimo sebe i našu decu i unučad na Svetu Liturgiju, nemojmo propustiti priliku da se približimo Bogu, da se obnovimo u Njemu! Jer, vremena su izazovna i bez dobrog Krmanoša, bez Gospoda Hrista nećemo moći da sami prebrodimo duhovnu buru.

Setimo se i ovoga Vaskrsenja naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji koji najveći podvig prinose u odbrani naše zavetne zemlje i naših Svetih Oltara. Neka im Vaskrsli Gospod Hristos podari Svoju vaskršnju utehu, radost i snagu.

Dragi eparhioti, dragi Svetosavci, neka mir, ljubav i sloga Hristova uvek vlada među nama!

Zzeleći svima svaki blagoslov i dobro od Vaskrsloga Hrista, pozdravljamo vas sve, naše drage eparhiote i sve ljude dobre volje, najradosnijim pozdravom:

Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!

Dano u Mitropoliji o Vaskrsu 2024. leta Gospodnjeg

Episkop australijsko-novozelandski Siluan

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here