EPA

Najmanje 11 milijardera u Australiji je u 2020. godini na ime dividendi primilo na desetine miliona dolara od kompanija i preduzeća koje poseduju ili u kojima imaju vlasnički udeo, a u isto vreme su te kompanije dobijale od države milionske subvencije za zaposlene (JobKeeper), kako bi ih zadržali na poslu.

Na ovu problematiku, kao i na isplatu milionskih bonusa menadžerima već je ukazivano u proteklom periodu, piše list “Gardijan”.

Očigledno je da bogatašima u Australiji tokom pandemije ne samo da nije falila dlaka s glave, već su neki od njih i odlično prošli. Među najčešće spominjanim milijarderima, koji su zaradili basnoslovne sume od dividendi, jesu Solomon Lu i Geri Harvi, vlasnici akcija maloprodajnih lanaca.

Poslovni magazin “Forbs” je procenio da je bogatstvo prosečnog Ozi milijardera poraslo za 59 odsto u poslednjih godinu dana, u isto vreme kada su se radnici borili sa stagnacijom plata i skokom nezaposlenosti uzrokovanim pandemijom.

U ovom trenutku, australijski radnici se bore da dobiju bilo kakvo povećanje zarada, a dva miliona radno sposobnih ljudi je nezaposleno ili ne radi puno radno vreme.
Program koji je trebalo da sačuva radna mesta, kao što je JobKeeper, izgleda je usput uvećao i bogatstvo milijardera.

Smatra se da od 100 milijardi dolara, koliko je isplaćeno za JobKeeper, treba da se vrati oko jedne milijarde dolara zbog neadekvatne isplate.

Mediji su već izveštavali da je maloprodajna grupa Solomona Lua (Premier Investments), koja vodi trgovačke lance, uključujući Smigl (Smiggle) i Džast Džins (Just Jeans), od države primila 70 miliona dolara subvencija za zarade, uključujući i JobKeeper, ali i isplatila dividende u ukupnom iznosu od 57 miliona dolara, od čega je Luov deo bio 24,25 miliona dolara.

Prema listi bogataša koju objavljuje “Fajnenšal Rivju” (Financial Review) Luovo bogatstvo se procenjuje na 3,72 milijarde dolara.

Portparolka njegove kompanije je medijima odgovorila da je gubitak bruto dobiti u Viktoriji, zbog zatvaranja radnji, bio viši nego što su iznosile subvencije za zarade.

Istovremeno, korisnici franšize koji vode prodavnice “Harvi Norman” za “Harvi grupu”, dobili su 7,6 miliona dolara na ime JobKeeper pomoći, dok je sama kompanija dobila 2,39 miliona dolara za nešto što je ova firma u svom godišnjem izveštaju opisala kao “podršku i pomoć u zaradama”.

Dakle, ukupna pomoć države ovoj kompaniji iznosila je skoro 10 miliona dolara!
Kako piše “Gardijan”, to nije sprečilo Harvi Norman da isplati dividende akcionarima u iznosu od 74,7 miliona dolara, od čega je vlasnik, čija se imovina procenjuje na 2,57 milijardi, primio 23,5 miliona.

Među ostalim milijarderima, kojima će dividende biti isplaćene, jeste i Džon Gendl, osnivač tržnog centra Melburn Čedston, koji je “težak” 5,4 milijarde dolara.

Gendl i njegova porodica poseduju oko 15,2 odsto grupe tržnih centara “Visiniti”, koja je na ime JobKeeper paketa primila 10,8 miliona dolara, a vlasniku je isplaćena dividenda od 23,5 miliona dolara.

Privatna kompanija Džejmsa Pakera – “Consolidated Press Holdings”, vlasnik 34 odsto vrednosti u lancu kazina “Kraun”, dobila je oko 110 miliona subvencije za zaposlene, od čega je blizu 70 miliona prebačeno direktno zaposlenima.

Porodica magnata poker-mašina Lena Ejnsvorta i firme “Aristocrat Leisure” primila je 11 miliona pomoći od države, a isplatila dividende od 63,9 miliona dolara.

Milijarderi čije su kompanije primile JobKeeper, a isplatile su milionske dividende su i Mark Bejzen i njegova porodica, Bret Blandi, Nik Polajtes, Dejl Elfiston i Rafael Džemender.
U septembru je lanac prodavnica cipela “Accent Group” primio 13 miliona dolara za JobKeeper, dok je izvršnom direktoru Danijelu Agostineliju isplaćeno 1,2 miliona dolara bonusa.

Šefica Poslovnog saveta Australije, Dženifer Vestkot, rekla je da kompanije koje primaju subvencije od države, ne bi trebalo da daju bonuse menadžerima i dva puta bi trebalo da razmisle pre nego što isplate dividende.

Međutim, još u januaru je državni blagajnik Džoš Frajdenberg rekao da kompanije po zakonu nisu u obavezi da vraćaju JobKeeper i da je stvar svakog pojedinačnog preduzeća kako će odlučiti.

Ko je vratio novac?

Još polovinom januara 2021, “Super Retail Group”, vlasnik kompanija “Supercheap Auto”, “Rebel” i “Macpac”, objavio je da će nakon što je ostvario rekordnu dobit od 170 miliona dolara neto nakon oporezivanja, vratiti državi 1,7 miliona dolara koje je primio na osnovu subvencija za očuvanje radnih mesta.

Nešto pre toga, takvu odluku je donela i Tojota, koja je svojih 1.400 radnika širom Australije prijavila za JobKeeper. Tojota će vratiti državi nešto više od 18 miliona dolara.
Osnivač lanca restorana “Hungry Jack”, milijarder Džek Kauvin, dobio je dividende od svog vlasništva nad lancem picerija “Domino’s”, a kompanija je primila oko 792.000 dolara pomoći države, koje je i vratila.

Država isplatila 140 milijardi

Savezni blagajnik Džoš Frajdenberg rekao je da je dodeljeno 140 milijardi dolara državne podrške od ukupno 260 milijardi dolara. U prvih šest meseci, od marta 2020, kompanije je trebalo samo da prikažu jednokratni pad prihoda da bi se kvalifikovale za JobKeeper.
Pravila su se nešto promenila u septembru, kada se tražilo da se firme kvalifikuju na svakih tri meseca. JobKeeper podrška prestaje da se isplaćuje krajem marta ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here