Foto: Tanjug/AP
FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 sa Bragom u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope i tako obezbedili prvo mesto i plasman u osminu finala, što je jedan od najvećih uspeha posle Barija i titule prvaka Evrope. 

Crveno-beli su pre ovog meča obezbedili nastup u evropskim takmičenjima na proleće, a posle remija sa Bragom, obezbeđeno je prvo mesto. Naime, Midtjiland i Ludogorec su odigrali nerešeno, 0:0, pa je Zvezdi bod sa POrtugalcima bio dovoljan da zadrže prvo mesto koje vodi u osminu finala Lige Evrope.

Tako je Crvena zvezda prva u grupi sa 11 bodova, Braga ima 10, Midjiland 9, a Ludogorec 2.

Braga je od starta napala gol Zvezde, a jednu od boljih prilika nisu iskoristili jer je Borjan odlično reagovao i odbranio. Posle toga, crveno-beli su se brzo oslobodili i uzvratili. Prvo je Mirko Ivanić proigrao na desnoj strani Kataija, koji prebacuje loptu na levu nogu i šutira. Njegov udarac je izblokiran, a na loptu naleće Kanga koji šutira iz punog trka, a golman Mateus brani.

Sredinom poluvremena, Braga je ponovo napala i ređala prilike pred golom Zvezde. Sa druge strane, crveno-beli su igrali strpljivo i dobro se branili pa je rezultat do kraja poluvremena ostao nepromenjen.

U nastavku, posle nekoliko minuta otvorenog meča Braga dolazi do gola. U 53. minutu MArko Gobeljić, posle kornera, igra rukom, sudija pokazujena penal, a Galeno je precizan.

U nastavku, Zvezda igra mnogo bolje, a u 67. minutu dosuđen je penal za Zvezdu. Pankov je u šesnaestercu dobio udarac rukom, a sudija pokazuje na jedanaesterac.

Katai je siguran i Crvena zvezda dolazi do 1:1. Zvezda je zaigrala mnogo bolje i stvorila još nekoliko šansi, ali nije upisala novi gol.

Do kraja, Braga je napala, dok su se gosti povukli.Nizali su se napadi Portugalaca, ali su crveno-beli uspeli da se odbrane i plasiraju se u osminu finala Lige Evrope.

 

TOK UTAKMICE: BRAGA – CRVENA ZVEZDA 1:1

II Poluvreme

85. minut – Nastavlja se ofanziva Brage, Zvezda se brani.

81. minut – Braga napada, Zvezda se povukla.

75. minut – Lopta ide ka Benu koji ne stiže do nje na petercu. Mnogo bolja igra Crvene zvezde u drugom poluvremenu.

68. minut – Gooool! Katai je strelac sa penala!

67. minut – Penal za Zvezdu, Pankov je u šesnaestercu dobio udarac rukom, sudija pokazuje na jedanaesterac.

62. minut – Izmene u Zvezdi! Gajić menja Gobeljića, a Ben Živkovića. U igri je i Krstičić, a na klupu se seli Srnić.

58. minut – Šansa za Zvezdu, pokušao je Živković.

52. minut – Gol! Galeno je precizan sa penala. 

51. minut – Gobeljić je posle kornera igrao rukom, sudija pokazuje na penal.

I Poluvreme

45. minut – Poluvreme

39. minut – Katai sa desne strane dodaje do Ivanića koji je na sredini šesnaesterca, šutira snažno, a njegov udarac zaustavlja Mateus.

36. minut – Gobeljić je prošao po desnoj strani i centrirao, lopta odlazi u korner. Kanga šalje loptu na drugu stativu, ali je zakasnio Rodić. Igra se brzo. Na drugoj strani Galeno šutira, a borjan ispušta loptu u korner.

26. minut – Braga pritiska Zvezdu koja se brani poslednjih nekoliko minuta.

23. minut – Braga se oslobodila pritiska Zvezda i sada ona ima inicijativu.

12. minut – Prva pretnja Crvene zvezde! Prvo je Mirko Ivanić proigrao na desnoj strani Kataija, koji prebacuje loptu na levu nogu i šutira. Njegov udarac je izblokiran, a na loptu naleće Kanga koji šutira iz punog trka, a golman Mateus brani.

10. minut – Prva velika prilika za Bragu, Borjan odlično interveniše.

7. minut – Igra se uglavnom na sredini terena, ritam meča je od starta intenzivan.

Trener crveno-belih Dejan Stanković odlučio se za startnih 11, a kada je reč o izboru napadača, protiv Portugalaca će igrati Rišairo Živković.

SASTAVI

Braga: Mateus, Kouto, P. Oliveira, Leite, Silva, Musrati, A. Orta, Galeno, R. Orta, Medeiros, V. Oliveira.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Pankov, Eraković, Dragovič, Rodić, Srnić, Kanga, Ivanić, Katai, Živković.

Zvezda pred poslednju rundu ima 10 bodova i nalazi se na prvom mestu u grupi F, Braga ima bod manje, dok je Midtjiland na osam bodova.

Ono što je sigurno, crveno-beli su obezbedili proleće u Evropi. U slučaju pobede obezbediće i osminu finala, kao i veliki novac i koeficijente, kao i uspeh kakav se čeka više od 30 godina.

Naime, Crvena zvezda je trenutno prva u grupi F sa 10 bodova, Braga ima 9, a Midtjiland 8. Crveno-belima pobeda donosi sigurno prvo mesto i mesto u osmini finala. Ako remizira, može da bude prva, ako Midtjiland ne pobedi Ludogorec u Bugarskoj, a ukoliko trijumfuje, završila bi kao druga s remijem. I u slučaju poraza Zvezda može da prođe dalje u nokaut fazu Lige Evrope, ali za to je potrebno da Midtjiland ne pobedi Ludogorec.

Ko sudi meč?

UEFA je za ovaj meč delegirala jednog od najboljih italijanskih sudija, pa će pravdu deliti Marko Gvida, kome će pomagati zemljaci Ćiro Karbonarto i Đorđo Pereti.

Ovaj sudija je jednom već sudio Zvezdi u teškom porazu od Totenhema u Londonu, gde je bilo 5:0 za engleski tim.

Trener Dejan Stanković rekao je da će ova utakmica diplomski rad ove generacije.

Izjava Dejana Stankovića

– Moglo bi se reći da je ovo diplomski rad, posle skoro skoro dve godine zajedničkog rada i napretka, dobrih utakmica, trofeja… Pokušavam da momcima predočim da imamo šansu da jednom utakmicom uđemo u osminu finala Lige Evrope, to je kao da smo sad u šesnaestini finala i da imamo povoljan rezultat. Ne želim da budemo podređeni od starta. Ako to bude trebalo, gledaćemo da svi zajedno budemo podređeni i da znamo kako da odgovorimo na njihovu ofanzivu. Želim da budemo opasni, da imamo hrabrosti više sa loptom nego bez lopte. Ovo je lepa utakmica ove generacije, jedna od važnijih – rekao je Stanković na konfrenciji za medije pred put u Portugal.

Stanković je istakao da je portugalska ekipa drugačcija od one koja je u septembru igrala u Beogradu, kada su crveno-beli slavili 2:1.

– Što se tiče poseda lopte, moraš da budeš strpljiv i ogranizovan. Oni imaju kvaliteta u posedu. Tehničku su prefektni, takvi su bili u Beogradu, pa smo uspeli. Želim da mi budemo opasni. Braga igra odlično u poslednje vreme, totalno su promenili odnos u poslednja dva meseca. Posao će nam biti teži, ali se nećemo predati. Respektujuemo ih, znamo im vrline i mane. Ne odustajemo od našeg cilj. Šta god da se desi, mi pobednici. Ovakvu šansu ne treba ispuštati. Svesni smo šta ona može da nam da – rekao je Stanković.

Trener Zvezde istakao je da će veliki hendikep za ekipu biti to što Seku Sanogo neće moći da igra, jer nije u potpunosti zalečio povredu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here