EPA-EFE
Marjan Vajda i Novak Đoković

Marjan Vajda (59) ne govori često za medije, ali kada to učini – Novak Đoković nezaobilazna je tema.

To je bio slučaj i u intervjuu koji je Slovak, trener koji je sa Đokovićem radio 15 godina, osvojio 85 titula, od čega 20 grend slemova i 37 mastersa, dao portalu „Ubitennis“.

Međutim, počelo je pominjanjem druga dva imena.

Upitan za to ko je trenutno najjači igrač na ATP turu, Vajda je istakao Janika Sinera.

– Rekao bih Siner. Prošle godine je igrao impresivan tenis, a ove samo napredovao i pokazao da to može da radi u kontinuitetu. Mislim da je veliki favorit da postane svetski “broj 1”. I Karlosa Alkarasa smatram veoma jakim teniserom, ali Siner deluje dosta fokusiranije na dostizanje vrha u ovom momentu – smatra Vajda.

“Novak ne može više da igra sve turnire kao nekad”

Usledilo je pitanje o Đokoviću i njegovom silasku sa scene, uz konstataciju da je svet tenisa očekivao od njega da će ove godine nastaviti borbu sa Sinerom i Alkarasom, ali da se ispostavilo drugačije.

– Mislim da Novak pokušava da se adaptira i pronađe pravi balans. Ne može više da igra sve turnire kao nekad. Kalendar je prepun, jednostavno mora da bira. Najveću motivaciju za njega predstavljaju grend slemovi i Olimpijske igre, tako da mora da se posveti pripremama i trenira dobro da bi tempirao formu. Realno, ne može više biti jednako koncentrisan na ostale turnire -pričao je Vajda koji „u dušu“ poznaje srpskog asa, iako ne sarađuju od 2022. godine.

– Mislim da je pravo pitanje da li će ovim novim metodom rada uspeti da nastavi sa pobedama i titulama. Jer, kada preskačeš turnire, može se dogoditi da one najvažnije dočekaš lošije pripremljen od rivala koji su igrali sve vreme – kaže Vajda, ali i podseća:

– Međutim, Novak zna kako se to radi, on je veoma inteligentna osoba i nijedan od njegovih najvećih konkurenata nema ni približno iskustva kao on. Prošle godine je takođe propustio neke važne turnire poput Indijan Velsa i Majamija, a potom osvojio Rolan Garos, igrao finale Vimbldona i osvojio US open. Tako da, ako me pitate, ne mislim da je on završio sa osvajanjem titula i ove godine će to potvrditi ko zna koji put.

“Nisam očekivao rastanak sa Ivaniševićem”

Vajda je tada upitan za nedavni rastanak Đokovića sa Goranom Ivaniševićem, čovekom koji je postepeno – u drugom Vajdinom „mandatu“ – bio uveden u rad sa Novakom.  Kada je taj proces završen, Vajda se povukao iz stručnog štaba i potpuno posvetio radu s mladima na privatnoj Teniskoj akademiji u Bratislavi.

– Iskreno, nisam očekivao. Saznao sam o tome iz novina, kao i svi ostali, tako da mogu da pričam samo iz onog što sam pročitao poslednjih par dana. Bio sam veoma iznenađen jer je Novaku išlo veoma dobro sa Goranom. On je u međuvremenu postao apsolutno deo tima. Moguće da je i kod Gorana došlo do zamora usled pritiska koji donosi rad sa takvim igračem, ali nisam siguran u to – rekao je Vajda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here