Youtube/Dr Mirsad Đerlek
Mirsad Đerlek

Nešto manji broj zaraženih i preminulih nego prethodnih dana ne znači da je Srbija izašla iz kritične faze epidemije, tvrde stručnjaci. Naprotiv! Stanje je, prema ocenama članova Kriznog štaba, i dalje veoma ozbiljno, teško i neizvesno.

– Pokazatelji su malo bolji, ali to nikog ne sme da zavara. U bolnicama je hospitalizovano 147 pacijenata više, a u Beogradu smo imali 70 interkliničkih prevoza, uz prevoz pacijenata u kovid-bolnice u unutrašnjosti – rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. On je upozorio da se bolnice i dalje pune, ali da je zdravstveni sistem elastičan i otporan, kao i da je nova bolnica u Batajnici otvorena u pravo vreme.

– Ako Agencija za lekove da pozitivno mišljenje o vakcini, treba se okaniti teorija zavere i pristupiti vakcinaciji, jer imamo dve opcije. Jedna je da se svi zarazimo, “pa ko preživi”, a druga je da se vakcinacijom zaštitimo – ukazao je Đerlek, uveren da nema dileme o tome šta je bolje.

Da je vakcinacija neophodna smatra i epidemiolog Predrag Kon. Član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa kao primer da vakcinalni imunitet može da zameni prirodni naveo je morbile (male boginje). Komentarišući tvrdnje da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je rekao da se ne mogu svi odjednom vakcinisati.

– To je dugotrajan proces, koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine – objasnio je član Kriznog štaba.

Novi izazovi

Predrag Kon istakao je da je zdravstveni sistem prenapregnut, ali da se, uprkos tome, još nije desilo da pacijent ne bude zbrinut.

– Pred nama su novi izazovi: slave, katolički Božić i Nova godina. Ovo usporavanje ići će mnogo sporije. Sve zavisi od rezultata mera, ali moramo, na neki način, odvratiti upliv građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je iz zaraženih područja došlo 400.000 naših državljana – poručio je Kon.