Valjevska bolnica ima svetskog neurologa

0

Dr Mihajlo Mirković sa ćerkama Anom i Krunom

Među vrhunska 34 stručnjaka iz celog sveta u ovoj oblasti na kraju je izabrano osam najboljih prezentacija, a među njima je bila i (prezentacija) dr Mirkovića.

Teme seminara odnosile su se na moždani udar, epilepsiju, Alchajmerovu bolest i demenciju, glavobolje, zapaljenja mozga, oboljenja perifernog nervnog sistema ali je najveći fokus bio na primarnim i sekundarnim tumorima mozga i dometima u njihovom lečenju.

 

Samo učešće na ovakvom seminaru i još pri tom pohvaljena prezentacija za Mihaila Mirkovića velika je satisfakcija i motivacija za dalji rad.

Jedan je od retkih dobitnika stipendije koji dolaze iz opštih bolnica, posebno kada se uzme u obzir da su se stipendije davale lekarima iz univerzitetskih medicinskih centara, što nije slučaj sa gradom Valjevom koji nema Medicinski fakultet. Uslov za dobijanje stipendije su bile publikacije i dosadašnja usavršavanja, a pored toga svaki učesnik bio je u obavezi da prikaže slučaj iz svoje prakse.

– Govorio sam o pacijentu sa farmakorezistentnom epilepsijom kod kojeg je urađena hirurška resekcija slepoočnog režnja. Trenutno sam u pregovorima sa ovom bolnicom da je ponovo posetim – dodao je dr Mirković, kome ovo nije bila prva prezentacija u inostranstvu.

Na usavršavanju je bio u nemačkom Gisenu, pre pet godina, gde je boravio na poznatoj neurološkoj klinici koja je specijalizovana za moždani udar i pre svega za neurosonologiju. Uz profesora Manfred Kapsa, koji je veoma poznat u neurološkim krugovima usavršavao se za dopler krvnih sudova vrata i transkranijalni dopler. Pre tri godine boravio je u Rodžal Victoria Infirmary bolnici u Njukaslu u Velikoj Britaniji na odeljenju za akutni moždani udar.

– Cilj boravaka u inostranstvu je da u mojoj sredini podignem kvalitet rada – ističe dr Mirković.
 

Cela porodica u medicini

Mirković koji je u 41. godini postao primarijus što i ne čudi jer je neurologiju zavoleo još kao dete.
– Neurologiju sam zavoleo uz oca koji je jedan od pionira neuropsihijatrije u Valjevu, a i zbog fascinacije nervnim sistemom od kada znam za sebe. Imam blisku saradnju sa eminentnim stručnjacima sa Klinike za neurologiju u Beogradu koji su mi i konsultanti u Valjevu. Imao sam sreće da je neurologija vodeća grana medicine u Srbiji i da je motor ovoga upravo Klinika za neurologiju gde se planski radi na razvijanju neurološke struke. Jedna od retkih ustanova koja je sačuvala naučni integritet – ističe dr Mirković čija se cela porodica opredelila za medicinu (i majka i brat). 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here