Tanjug
Vladimir Vanja Grbić

“Američki sportisti ni ne idu na doping kontrolu, jer Stejt department za njih garantuje da su čisti. Nova odluka WADA odmazda je protiv Rusije”, kaže za Sputnjik Vladimir Vanja Grbić, slavni srpski odbojkaš.

Grbić ocenjuje da je odluka izvršnog komiteta WADA da se Rusija suspenduje sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima ogroman poraz za sport i prilika da politika ponovo dođe u prvi plan na sportskim manifestacijama.

Izvršni komitet WADA uveo je četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim sportskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije.

Grbić za Sputnjik kaže da je pre svega važno razumeti ulogu ove organizacije.

– WADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje – objašnjava član odbojkaške Kuće slavnih.

Grbić smatra da ovo nije ništa novo i da se ista stvar dogodila pred Olimpijadu u Riu de Žaneiru, kada je instruisana WADA popustila pod velikim političkim pritiskom koji, prema njegovim rečima, definitivno deluje samo i isključivo u jednom smeru, tačnije – protiv Rusije. Ipak, drugačije se postupa sa sportistima iz Amerike, dodaje Grbić.

– Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip duplih aršina mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsramotnija odluka koju neko može da donese – zaključuje Vladimir Grbić.

3 KOMENTARA

  1. Bio si dobar sportista i ostani to. Nemoj da se petljaš u ono što ne znaš. Ruska doping agencija umesto da otkriva dopingovane sportiste je prikrivala I podmetala lažne ispravne uzorke. Ruski sportisti su diskvalifikovani zbog ruske anti-doping agencije koja je radila sve da sakrije doping. Znači kažnjena je doping agencija i biće kažnjavana sve dok se dokaže da su svi koji su prikrivali doping uhvaćeni i kažnjeni.

  2. Zasto je direktor Ruske doping agencije pobegao u Ameriku? Neke sportiste je ucenjivao ,neke reketirao. Ko nije platio ,podmetali su im neispravne uzorke. Kad mu je zapretila opasnost, pobegao kod gazda. U medjuvremenu je napravio dobre pare, a ima jos svojih ljudi u Rusiji s kojima je u vezi kroz komputere . Za pare se prodaju i prijatelji i drzave. ONAJ KO NE MOZE DA POBEDI POSTENO, BAVI SE SVIM NE DOZVOLJENIM SREDSTVIMA. Gosp. Jakov Kedmi (iz Izraela) je rekao da je to ” jedan od vidova otvorenog rata Amerike protiv Rusije . Rusi, spremite se da ratujete na isti nacin”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime