EPA/Hannibal Hanschke

Rusija je izbačena iz svih velikih sportskih takmičenja od strane anti-doping agencije (WADA).

Sportisti iz te zemlje moći će da se takmiče na tim i ostalim prvenstvima, ali samo ukoliko dokažu da nemaju veze sa doping skandalom i uz neutralnu zastavu.

WADA je navela da je donesena jednoglasna odluka na sastanku u Lozani I da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

“Želeo sam da uvedem sankcije koje ne mogu da se ‘razvodnje’. To dugujemo ‘čistim’ sportistima, sankcije su morale da budu najjače moguće”, navela je potpredsednica WADA Linda Heleland.

Ukupno 168 ruskih atletičara se takmičilo pod neutralnom zastavom tokom Zimskih olimpijskih igara 2018, nakon što su sankcije prvi put uvedene toj zemlji zbog OI u Sočiju 2014. Rusiji je prethodno zabranjeno da se kao nacija takmiči u atletici od 2015. godine.

Što se tiče fudbala, Rusije će, uprkos zabrani, moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2020. – na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana “organizatorom najvećih događaja” na koju bi se ova zabrana odnosila.

5 KOMENTARA

    • zasto katastrofa, nece pod isti sator sa novofasistima, to je cist plus za Ruse, a dovoljno su veliki da mogu da organizuju pola sveta u neka regionalna takmicenja, i da postizu rezultate? Da li danas postoji i jedan normalan zdrav covek koji ne shvata deMonkratiju usa, pa to je satanisticka tvorevina u preko 200 ratova od 2.velikog, milioni arapa su glavom platili pohlepu za pljackom nafte, milioni malih vojno nemocnih takodje, ali doci ce dan prosvetljenja i naplate svih racuna u nazad. kakva bre wada , to je Newada odluka, tj. duboka drzava na delu!? Dobro je da je zlo demaskirano, vise nema nikakve dileme na koju stranu treba okrenuti rakete, … , nicija nije do zore gorela?

  1. Putine pivuci pola sveta iz uefe i fife samo ti to mozes a srbija bih trebala vec zbog kosova odmah da se pridruzi….

  2. Ma kakao da ne,…. “Katastrofa”. A američki sportisti?!!! Ko njih kontroliše?
    USA sama kontroliše svoje sportiste, kakvo je to pravilo? ha ha ha…
    Oni su svi čisti kao suza, ha ha ha…

  3. Kako bi bilo da Rusija napusti sve saveze i organizuje sportska takmicenja bez komercijale. Neka se komercijaliste takmice sami.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime